Folksam

Nekas ersättning av Folksam – ettårige Tim hade ”fel” hjärtfel

”Känner oss lurade”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Föräldrarna till Tim, 1, hade både utökad gravidförsäkring och en barnförsäkring från Folksam.

Men ingen av dem visade sig gälla när pojken blev sjuk. Hans hjärtfel var av ”fel” sort.

– Det är klart att man känner sig lurad, säger mamman Caroline Barthelson.

Ettårige Tim ligger nedsövd i respirator när detta skrivs.

Mängder av slangar går in i hans lilla kropp och ett par av dem är extra viktiga, de som är kopplade till maskinen som fungerar som hjärta. Hans eget står stilla.

Tim har genomgått en mängd operationer sedan han föddes. Hjärtfelet han föddes med har visat sig vara så allvarligt att endast ett hjärtbyte kan rädda hans liv på sikt.

Ettårige Tim ligger nedsövd i respirator när detta skrivs.

För föräldrarna Caroline Barthelson och Peter Eriksen har det också blivit svåra prövningar - som även slagit mot deras ekonomi. De bor i Gävle men har varit i Göteborg, där Tim vårdas, sedan slutet av september.

Försäkringen som skulle skydda dem har visat sig vara värdelös.

”Falsk marknadsföring”

Caroline och Peter tycker att försäkringsbolaget Folksam kör med falsk marknadsföring. Och trampar på dem som redan ligger.

– De går ut som försäljningsmetod med att man ska få ersättning om man har ett allvarligt hjärtfel, säger Caroline Barthelson. Men sedan står det i klausuler att det bara gäller vissa typer av allvarliga hjärtfel.

Vad Tim drabbats av, restriktiv kardiomyopati, stod inte klart förrän han var sex månader. Sjukdomen var orsakad av ovanliga omständigheter och då gäller inte försäkringen. Då utgår heller ingenting för sjukhusvistelse för föräldrarna.

Peter Eriksen och Caroline Barthelson vid sonen Tims sjukhussäng. Endast ett hjärtbyte kan rädda hans liv på sikt.

”De är stenhårda”

Vad säger Folksam till er?

– De är stenhårda, de hänvisar bara till sina klausuler de har i avtalet, att Tim har fel diagnoskod, säger Caroline Barthelson. Han har inte rätt hjärtfel så att säga för att det skulle täckas av försäkringen.

Hur känner du inför det?

– Man tecknar ju en försäkring för att man vill känna sig trygg och skyddad om det skulle hända någonting. Nu känns det ju som att man stått helt oförsäkrad i alla fall.

”Nu man skulle behöva försäkring”

Caroline och Peter säger att de befinner sig just i en sådan situation då de skulle ha haft hjälp av en försäkring. Visserligen får de tillfällig föräldrapenning för vård av allvarligt sjukt barn från försäkringskassan men det täcker långt ifrån allt. De sista besparingarna har gått åt.

– För oss är det ju redan för sent. Men jag hoppas verkligen att inga andra föräldrar ska gå och köpa försäkringar av Folksam, och tro att de har bra och trygga försäkringar för sina barn. Och så visar det sig sedan att så var det inte alls.

Folksam bemöter kritiken nedan.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folksam

Försäkringar

Hjärt- och kärlsjukdomar

Gävle