Gottsunda

Skjuter med automatvapen på öppen gata

Avlossade nära 30 skott mot bilist

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Här på filmbilderna beskjuter gärningsmännen en bilist med nära 30 skott med kalasjnikov och pistol.

Bilisten blev livshotande skadad men överlevde.

I dag dömdes en 23-åring till drygt tolv års fängelse för dådet.

Mordförsöket skedde bland en mängd andra människor, i Gottsunda i Uppsala 19 juni förra året.

Förloppet fångades av flera övervakningskameror och visar hur gärningsmännen skjuter i farten från sin bil, kör upp jämsides med offrets bil när den stannat mot en trottoarkant och avlossar ytterligare skott.

Utredarna hittade sammanlagt 27 hylsor och kunde räkna till 30 kulhål. Bilisten, en 27-årig man, träffades av nio av skotten. Vid rättegången beskrev rättsläkaren att skadorna ledde till ett omedelbart livshotande tillstånd. Men genom snabb läkarvård kunde hans liv räddas.

Attacken i Gottsunda fångades av flera övervakningskameror.

Foto: POLISEN

Övervakningsbilderna har gjort att den 23-årige mannen kunde identifieras av flera poliser.

Foto: POLISEN

DNA i bilen

De maskerade förövarna försvann direkt efter attacken och försökte bränna upp bilen. Men elden slocknade och när polisen undersökte den hittades både automatkarbinen och pistolen som använts. På pistolens avtryckare fanns DNA från 23-åringen som senare åtalades och i dag dömdes.

Uppsala tingsrätt dömer honom för försök till mord och konstaterar i domen att det är uppenbart att uppsåtet varit att döda bilisten.

Med hjälp av film och förstoringar av bilder har den misstänkte kunnat identifieras av flera poliser som tidigare förhört 23-åringen i andra ärenden.

”Höll i pistolen en annan gång”

Den dömde nekar till anklagelserna. Han förklarade under utredningen att han hållit i en liknande pistol som den som bar hans DNA. Det ska ha varit månaden innan attentatet, i april förra året, något som tingsrätten menar inte kan uteslutas. Dock utgör DNA-spåret ”visst stödbevis” till åtalet.

Men eftersom han pekas ut av flera vittnen anser rätten det är ställt bortom tvivel att det är 23-åringen som skjuter mot bilisten. Uppsala tingsrätt skriver i domen att det är fråga om synnerligen allvarlig våldsbrottslighet, som endast på grund av tillfälliga omständigheter har gjort att människor inte har dödats eller blivit allvarligt skadade. ”

23-åringen är dömd vid flera tillfällen tidigare. Förra domen kom 1 april och han fälldes då för grov misshandel och olaga hot med mera. Straffet blev fängelse i tre år och två månader, men domen har inte vunnit laga kraft.

Polisen har inte lyckats får fram vem gärningsman nummer två i bilen var.

Den 27-årige bilisten som besköts har stått åtalad för mordförsök som skett i september förra året men frikändes för det för några veckor sedan. Han förekommer sedan tidigare under 13 avsnitt i belastningsregistret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Skottlossning i Uppsala – en skadad

ÄMNEN I ARTIKELN

Gottsunda

Våldsbrott

Uppsala