Ettåring skickades hem – dog i lunginflammation

Publicerad 2020-07-08

Barnets föräldrar sökte hjälp två gånger på en vårdcentral i Uppsala innan de fick en remiss till Akademiska barnsjukhuset.

Där tycktes barnet snabbt ha tillfrisknat efter behandling, men avled sedan några dagar senare i sitt hem.

Nu kräver Ivo som granskat fallet flera åtgärder.

Barnet dog tre dagar efter behandlingen på barnsjukhuset.

Barnet hade svårt att andas när föräldrarna tog det till vårdcentralen för tredje gången vintern 2018, enligt lex Maria-anmälan. De fick då en remiss till barnsjukhuset i Uppsala där ettåringen fick behandling med luftrörsvidgande läkemedel. Det hade dock inte feber eller svårt att äta och skrevs ut efter ett dygn med diagnosen förkylningsastma.

Väl hemma somnade barnet sedan in efter tre dagar. Ambulansen larmades, men vårdpersonalen kunde inte få liv i barnet. Obduktionen visade senare att det dött i lunginflammation.

IVO kräver åtgärder

Om barnet hade inflammationen redan när det skickades hem från sjukhuset går dock inte att säga, enligt sjukhusets tillförordnade chefsläkare Johan Lugnegård.

– Vår bedömning är att barnet initialt hade en virusorsakad luftrörskatarr som övergick i en bakteriell lunginflammation, men det exakta tids- och händelseförloppet går inte att fastställa, säger han i ett pressmeddelande.

Sjukhuset skriver även i pressmeddelandet att det förändrat remitteringsrutinerna efter händelsen. Vårpersonalen ska i fortsättningen överväga återbesök framför barnmedicin i högre grad när de skriver ut små barn.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskat fallet vill dock se ytterligare åtgärder. Den skriver att sjukhuset brustit i remisshanteringen, informationsöverföringen och vårdplaneringen och vill att sjukhuset förbättrar utbildningen och strukturerar kommunikationen.