Melbourne stängs ned – ber om federal hjälp

Av:  TT

Australiens näst största stad Melbourne stängs ned för att begränsa ett pågående coronautbrott, meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor, och fattas sedan rekordmånga nya fall av smittan rapporterats.

För att upprätthålla smittskyddsreglerna kommer en "hård gräns" att upprättas runt Melbournes storstadsområde (Metropolitan Melbourne), enligt Andrews, som också ber om federal hjälp.

Nära 200 nya konstaterade fall av coronasmitta har registrerats i Victoria det senaste dygnet, rapporterar ABC News. Det är en ny toppnotering för ett dygn i delstaten. På flera håll i Victoria hade restriktionerna redan skärpts, men Andrews meddelar nu alltså att hela Melbourne med omnejd försätts i lockdown.

Larm från karantänen

Samtidigt larmar boende i flera bostadshus i Melbourne, som av myndigheterna hindras att lämna sina hem, att förnödenheter inte når fram till dem. Nio allmännyttiga bostadshus i staden, med cirka 3 000 boende, är satta i strikt karantän. Sedan i lördags är det helt förbjudet för de boende att lämna sina bostäder.

Från de nio husen kommer rapporter om att leveranser har svårt att komma fram.

De boende vädjar även till myndigheterna att släppa på restriktionerna och minska den tunga polisbevakningen vid husen, rapporterar SBS News. För närvarande bevakas husen av omkring 500 poliser åt gången.

Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.

Gränsstängning vid midnatt

Vid midnatt mot onsdag lokal tid stängs gränsen mellan Victoria och granndelstaten i norr, New South Wales. Dagstidningen The Age rapporterar att många hemmahörande i Victoria har skyndat sig att ta sig till New South Wales inför stängningen. Det är första gången på 100 år som delstatsgränsen stängs.

Victoria och New South Wales, Australiens folkrikaste delstater, har drabbats värst av coronaviruset i landet. I New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade och omkring 50 har avlidit, för Victoria är de siffrorna drygt 2 500 respektive strax över 20. Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittofall och drygt 100 dödsfall.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE