Revoltförsök slogs ned i Venezuela

NYHETER

En grupp män i uniform sade sig i morse lokal tid ha inlett en revolt för att ”återupprätta demokratin” i Venezuela.

Kuppförsöket har slagits ned, hävdar en regeringskälla.

1 av 4
Foto: TT
Venezuelas huvudstad Caracas utmärkt på kartan.

I staden Valencia väster om Caracas har det pågått skottlossning under natten, berättar ett vittne för Reuters.

På internet har man kunnat se en video där beväpnade män i militärkläder uttalar en deklaration om en resning, men videon har senare plockats bort, skriver den spanska tidningen El País.

Det var ett militärt kuppförsök och det har slagits ned, uppger Diosdado Cabello, andreman i det styrande socialistpartiet, via Twitter. Cabello kallar männen ”terrorister”.

Det är oklart om det verkligen handlar om en enhet i Venezuelas armé och hur många som slutit upp bakom deras revolt. Uppgifterna från regeringssidan går ut på att ett tjugotal man deltagit, under ledning av en tidigare kapten. Flera har gripits.

Turbulent vecka

Det har varit en turbulent vecka i det ekonomiskt sargade och våldsdrabbade Venezuela.

Den omstridda författningsförsamlingen – som det var val till förra helgen – började sitt arbete med att sparka landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz, stridbar kritiker till president Nicolás Maduro.

USA fördömer avsättandet av riksåklagaren. En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet säger att det rör sig om ett försök att stärka Maduros ”auktoritära diktatur”.

Oppositionspolitikern Julio Borges sade i lördags att viktiga institutioner har ”tagits som gisslan” av Maduro.

Ett politiskt parti har helt tagit över kontrollen genom ”ett odemokratiskt förfarande som är fullständigt diktatoriskt”, sade Borges, ordförande i parlamentet, och manade till fortsatta fredliga protester mot regeringen.

Ur husarrest

Oppositionsledaren Leopoldo López i Venezuela har återvänt från militärfängelset till husarresten i hemmet, uppger frun Lilian Tintori via Twitter.

I veckan fördes maken bort från hemmet i huvudstaden Caracas till ett militärfängelse. En annan oppositionsledare, Antonio Ledezma, fick samma behandling men kunde återvända hem före helgen.

Männen togs i förvar i turbulensen efter valet till den nya författningsförsamlingen förra helgen.

Landets högsta domstol anklagade oppositionsledarna för att ha haft planer på att fly. Efter gripandena rapporterades att anledningen till att de fängslades igen var att de brutit mot reglerna kring husarresten och gjort politiska uttalanden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Venezuela

Caracas