Bonden varnar – för skräpet som kan döda hans djur

1 av 2 | Foto: Privat
Peter hittade aluminiumbitar i fodret.
NYHETER

Peter Areholms fynd i djurens foder kan leda till en smärtsam och plågsam död för de djur som får det i sig. Nu vädjar han till allmänheten om att tänka till.

– Vi har förlorat alldeles för många kor som dör på grund av det här, säger han.

I söndags gjorde Peter Areholm, djurvårdare och bonde, en upptäckt i djurens foder som kan ge förödande konsekvenser – i fodret fann han aluminiumbitar.

– Vi har förlorat alldeles för många kor som dör på grund av det här. De äter de här vassa småbitarna som hamnar i deras magar och där bryts de inte ned. De vassa bitarna skär sönder vävnader i matsäcken och det finns inget vi kan göra åt det, säger han och fortsätter:

– Det är ett väldigt smärtsamt och plågsamt sätt att dö på. Det kan gå olika fort, antingen går det fort och ganska snabbt eller så lider de av smärtor under en lång tid.

”Är ett problem året runt”

Aluminiumbitarna är rester från burkar som kastas i naturen, vilket Peter varnar för i ett Facebookinlägg.

I många av våra skördemaskiner hackas eller skärs gräset i småbitar med hjälp utav kraftiga knivar, den fram till nu tämligen harmlösa burken strimlas då i små sylvassa och livsfarliga bitar och blandas samtidigt ihop med kornas foder. Andra metallföremål kan vi oftast fånga upp med hjälp av kraftiga magneter men tyvärr fungerar inte det på aluminium”.

– Vi hittar ofta de större bitarna, det som korna har lyckats sortera ut men vad resten av bitarna hamnar vet man inte. De kan redan hamnat i någons mage.

Om någon fått i sig bitar av söndagens synd återstår att se, menar Peter.

– Det kanske vi inte märker förrän om några veckor.

Peter, som själv har får året om och nötkreatur vid säsongstid, vill se att folk tar tillvara på sitt skräp – framför allt sina burkar så att djur slipper dö på detta sätt.

– Djurlidande är alltid jobbigt, vi som jobbar med djur har väldigt mycket empati för dem. Jag blev påmind om det här problemet när jag hittade aluminumbitarna och det kändes bra att öka medvetenheten hos folk – det här är ett problem året runt.