AKB sågar Odenberg: ”Tror inte vi ska gå in på ordet ’grälsjuk’”

NYHETER

Alliansen vill fortfarande väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Draget är onödigt och riskerar att uppfattas som grälsjukt, tycker Mikael Odenberg (M) i SVT:s Aktuellt.

– Mikael Odenberg är ju känd för olika kritiska ståndpunkter – och de får han stå för, säger Kinberg Batra i programmet.

Odenberg kontrar med att han nu hoppas att Alliansen ska nyktra till.

1 av 2 | Foto: SVT Aktuellt.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i SVT:s Aktuellt.

Alliansen rycktes med i sin egen upphetsning i beskedet om att man vill väcka misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist – det tycker i alla fall moderaten Mikael Odenberg.

”Grälsjuk”

Den borgerliga före detta försvarsministern tycker inte att Peter Hultqvist begått samma fel i ämbetsutövningen som sparkade ministrarna Anna Johansson och Anders Ygeman. Nu vill han att Alliansen backar från kravet på misstroendeomröstning när Riksdagen öppnas i september.

– Framhärdar Alliansen nu så kommer man framstå som väldigt grälsjuk. Ingen kommer tacka Alliansen för att den berövar landet en ganska duglig försvarsminister, sa Mikael Odenberg i SVT:s Aktuellt.

Anna Kinberg Batra fick i SVT:s Aktuelltstudio chans att direkt slå en boll tillbaka mot partikamraten.

– Jag tror inte att vi ska gå in på användningen av ordet grälsjuk. Mikael Odenberg är ju känd för olika kritiska ståndpunkter – och dem får han stå för, säger hon i sändningen.

Odenberg: ”Kanske en tillnyktring?”

Mikael Odenberg säger att han kan förstå om Anna Kinberg Batra inte gillar hans kritik.

– Jag tycker att Alliansen har skött det parlamentariska arbetet utomordentligt dåligt. Jag påpekar det när jag har den uppfattningen. Om hon uppfattar min konstruktiva kritik så, så får det stå för henne, säger han.

I Alliansens pressmeddelande har man lagt in en brasklapp då man uttrycker att misstroendeförklaringen står fast såvida inget ”nytt framkommit” när riksdagen öppnar.

Mikael Odenberg har svårt att se vad det skulle kunna vara.

– Kanske en tillnyktring i Alliansen, säger han.