Tre slag mot hbtq-rättigheter – på en dag

NYHETER

Under valkampanjen svor Donald Trump att han skulle kämpa för hbtq-personers rättigheter.

Men denna vecka vidtog han tre åtgärder som enligt kritiker vrider tillbaka klockan.

– Oavsett om det var koordinerat eller inte, att det hände på samma dag synliggör den här regeringens anti-hbtq-agenda, säger James D. Esseks, chef för American Civil Liberties Union.

”Tack alla hbtq-personer. Jag kommer slåss för er medan Hillary tar in mer människor som kommer hota er frihet och era åsikter”.

Det skrev Donald Trump på Twitter för ett år sedan.

Men den här veckan tog hans administration tre åtgärder som enligt kritiker kommer att begränsa samma grupps rättigheter.

  • Han införde ett förbud mot transpersoner i militären

  • Han utsåg Kansas-guvernören Sam Brownback, en hård kritiker av homosexuellas rättigheter, till ambassadör för religiös frihet.

  • Justitiedepartementet ingrep i ett domstolsärende, på eget initiativ, och förespråkade att anti-diskrimineringslagarna från 1964 inte gällde sexuell läggning.

Organisationer som jobbar med hbtq-rättigheter oroar sig nu för att Trump ska blanda sig i allt mer i det som brukar beskrivas som ”kulturkriget”, ett slag om värderingar snarare än sakpolitik.

– Onsdagen var den här regeringens anti-hbtq-dag, säger James D. Esseks till New York Times.

Enligt hans kollega Anthony Romero är åtgärderna ett sätt att samla stöd hos väljarbasen samtidigt som utredningen om rysskopplingar och det pågående fiaskot med att avskaffa Obamacare.

– Han har helt klart förklarat krig mot oss. Jag lovar, det är ett krig vi kommer att vinna, säger Chad Griffin, ordförande i organisationen Human Rights Campaign.

ARTIKELN HANDLAR OM