Ruskväder ger högtryck på solresor

Foto: AP/TT
Svalt sommarväder har skapat rusning till solen. Arkivbild.
NYHETER

Många bokar solresor för att undvika den svenska sommarens hittills blåsiga och varierande väder. För den som är sent ute gäller det att vara flexibel för att hitta en resa.

Det hittills dystra sommarvädret har fått svenskarna att tappa tålamodet i väntan på högsommarvärmen. Det har bidragit till ett högtryck av bokningar, enligt Katarina Daniels som är kommunikationsansvarig hos resebyrån Ticket.

– Den senaste tiden har vi sett en rusning till solresor. Förra veckan slog vi dessutom fjolårets bokningsrekord, säger hon.

Charter populärt

Charterresor ligger högt i kurs med klassiska resmål som Mallorca, Kreta och Rhodos. Många väljer också att kombinera flyg och hotell. Däremot minskar trafiken till Turkiet i spåren efter förra sommarens kuppförsök.

– Det har i stället bidragit till att Kroatien har fått ett uppsving. Nu har fler resenärer ställt om fokus till Split med omnejd och Pula, säger Katarina Daniels.

Även resebyrån Resia ser en liknande trend i sin bokningsstatistik, enligt försäljningsdirektör Bo Jakobsson.

– Vi ser ett riktigt högt tryck på resor till Spanien och Grekland. Vi ser även att kryssningar i Medelhavet fått fäste och blivit ett starkt alternativ till charterresor, säger han.

Bra vara flexibel

De flesta bokningar sträcker sig från juli till mitten av augusti, enligt de båda resebyråerna. Den höga efterfrågan har i nuläget drivit upp priserna, vilket gör att det kan vara svårt att fynda sista minuten-resor den närmaste tiden.

Men det finns fortfarande möjligheter att hitta billiga alternativ.

– Om man vill vara flexibel kan man välja en avgångsdag mitt i veckan i stället för på lördagar. Dessutom finns det många solresor till andra länder än Spanien och Grekland att välja mellan, säger Daniels.

– Ett annat tips är att ha tålamod och scanna igenom nätet eller kanske ta hjälp av en reserådgivare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Grekland

Mallorca

Turkiet

Resor