Nya hotet från Kim Jong-un – ”ovanlig” undervattensaktivitet

NYHETER

Nu kommer nya uppgifter om Nordkoreas militära framsteg. USA har upptäckt ”mycket ovanlig” nordkoreansk ubåtsaktivitet i form av bland annat ett avfyrningstest, rapporterar CNN.

Samtidigt sträcker den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson ut en hand mot diktaturen.

– Vi är inte er fiende, vi är inte ett hot. Men ni utgör ett oacceptabelt hot för oss och vi måste svara på det, säger han på en pressträff.

1 av 2 | Foto: Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Bara dagar efter att Nordkorea avfyrade en ballistisk robot med kapacitet att nå amerikanska städer som Los Angeles, Denver och Chicago, kommer nya uppgifter om diktaturens militära framsteg.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon meddelade på måndagen att ”mycket ovanlig” och utökad ubåtsaktivitet upptäckts i Kim Jong-uns Nordkorea. Enligt en militär talesperson finns det också bevis på att ett nytt avfyrningstest genomförts, rapporterar CNN.

Testet utfördes på land vid den nordkoreanska flottans fartygsvarv i staden Sinpo i Södra Hamgyong. Det är tredje gången i juli och fjärde gången i år som liknande test görs, enligt CNN.

Vad det handlar om är en kallavfyrning där projektilen skjuts upp i luften med hjälp av ångtryck. Därefter antänds robotens motor i luften, detta för att undvika att eld och värme skadar ubåten eller annan utrustning.

Tekniken är nödvändig för att kunna avfyra robotar från ubåtar, uppger en militärtjänsteman för CNN.

Trump: ”Vi tar hand om allt”

President Donald Trump kommenterade i måndags fredagens lyckade robottest.

– Vi kommer att hantera Nordkorea. Vi kommer att kunna hantera dem. Det kommer att hanteras. Vi tar hand om allt, sa han.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders fick på tisdagen frågor om Nordkorea och vilka åtgärder USA kan tänka sig.

– Som den här administrationen alltid sagt, vi berättar inte vad vi kommer att göra. Men alla alternativ ligger fortfarande på bordet, säger hon.

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson förklarade i sin tur på en presskonferens att USA inte vill avsätta Kim Jong-un – trots de många provokationerna.

– Vi strävar inte efter att regimen ska bytas ut, vi strävar inte efter att regimen ska kollapsa. Vi strävar inte efter att skynda på en återförening på Koreahalvön, vi strävar inte efter en ursäkt att skicka vår militär norr om den 38:e breddgraden, säger han.

”Vi är inte er fiende”

Tillerson fortsatte:

– Vi är inte er fiende, vi är inte ett hot. Men ni utgör ett oacceptabelt hot för oss och vi måste svara på det.

Enligt honom vill USA få till förhandlingar med Nordkorea.

– Någon gång hoppas vi att de kommer att förstå det och att vi kan sätta oss ner och ha en dialog om framtiden, så att de kan få den säkerhet och ekonomiska tillväxt de vill ha.

Runt 70 ubåtar

Nordkoreas ubåtsflotta består av runt 70 fartyg, enligt CNN. Merparten är gamla och oförmögna att avfyra robotar. Amerikansk underrättelsetjänst bedömer att diktaturens program för att utveckla robotbestyckade ubåtar är i sin linda.

USA och Sydkorea håller ett extra öga på Nordkoreas ubåtar sedan ett sydkoreanskt örlogsfartyg torpederades 2010.

Förra sommaren genomförde Nordkorea vad som anses vara landets första lyckade robotavfyrning från en ubåt.

ARTIKELN HANDLAR OM