Grannarna chockade, ledsna och arga efter dödsbranden

”Det var en mardröm att vakna upp till”

Uppdaterad 2017-06-15 | Publicerad 2017-06-14

LONDON/STOCKHOLM. Boende var fast i sina lägenheter när elden klättrade på 24-vånings huset och slukade våning efter våning.

Tolv dödsoffer har bekräftats – men siffran befaras stiga.

Ögonvittnen berättar om hur de såg människor kastat ut sina barn och om att deras vänner med största sannolikhet brunnit inne.

– Mina vänner måste ha dött, säger Shenaz Abdulazaz, 37, gråtande.

En massiv brand bröt ut i 24-våningshuset Grenfell Tower i stadsdelen North Kensington i västra London vid 01-tiden, lokal tid, på onsdagen.

400-600 människor bodde i fastigheten som inrymmer 120 lägenheter.

Tolv personer har bekräftats döda och 74 personer har förts till sjukhus, flera till intensivvårdsavdelningen.

Polis och räddningstjänst befarar dock att dödssiffran kan stiga.

Räddningstjänsten var på plats utanför höghuset bara sex minuter efter att larmet kom in och möttes då av ett brinnande inferno.

Över 200 brandmän har under natten och dagen arbetat med att släcka branden som av okänd anledning startade på andra våningen och spred sig snabbt upp i byggnaden och försvårade för de boende att ta sig ut.

”Sprang fram och fångade bebisen”

Vittnen berättar om föräldrar som i desperation kastat ut sina barn för att försöka rädda dem från lågorna. Samira Lamrani berättar för The Guardian hur hon såg en bebis släppas ned från nionde eller tionde våningen.

– En man sprang fram och lyckades fånga bebisen, berättar Samira som även hört att en man kastade sig ut med en improviserad fallskärm.

Även Zara som bodde i huset berättar om hur en kvinna kastade ut sin 5-årige son från sjätte våningen och att han klarade sig med några benbrott.

Dock var det flera som inte lyckades ta sig ur det brinnande huset.

– En kvinna på samma våning ropade: Jag måste ta mig ut, jag måste rädda min bebis. Vi kunde bara se på. Det fanns ingenting vi kunde göra.

Vittnen berättar även hur människor försöka fira sig ned med handdukar och lakan och hur andra, som inte sett någon annan utväg, valt att hoppa.

”Mina vänner måste ha dött”

Shenaz Abdulazaz och Ifrah Ahlab, är två av hundratals som i fasa stod och såg hur grannhuset i norra Kensington brann ner. Shenaz tar hela tiden sin slöja till hjälp för att torka tårarna som bara fortsätter att rinna.

– Mina vänner därinne måste ha dött. De bor på en av de högsta våningarna och de svarar inte – jag har försökt ringa dem hela morgonen.

– De har precis fått en dotter, säger Shenaz gråtande.

Vid 06-tiden, svensk tid, var det stora lägenhetshuset helt utbrunnet.

Under dagen har boende i området, organisationer och föreningar bistått med mat, dryck, kläder och annan hjälp. Den lokala kyrkan har även startat en insamling för att hjälpa de som mist sina hem.

Halvsvenska Tasha Brade, 27, går runt på gatan och samlar in namn till folk som erbjuder husrum åt de hundratals som bodde i det nerbrunna huset. Hon bor i närheten och skyndade dit när hon hörde om branden.

Tasha Brade.

”Skulle passa in i Londonlooken”

– Jag går fortfarande runt i min pyjamas, berättar Tasha för Aftonbladet.

Under morgonen har hon mött många av dem som flytt branden.

– De är förkrossade och chockade, men jag tror att när chocken lagt sig så är de arga för hur något sådant kunnat hända, säger hon.

Vid 12-tiden svensk tid meddelade Londonpolisen att sex personer dött i branden, men att siffran kan komma att stiga.

En man berättar för Aftonbladet att han reagerade på nyheten.

– Sex personer? Jag har själv sett sex personer dö.

Flera vittnar om bristande brandsäkerhet

Orsaken till branden är fortfarande oklar. En omfattande renovering av bland annat husfasaden stod klar för ett år sedan. Flera personer spekulerar dock i att den snabba spridningen kan ha berott på isoleringen.

Flera personer vittnar även om den bristande brandsäkerheten i huset, bland annat den lokala aktivistgruppen Grenfell Action Group som påpekat att flera nödutgångar varit blockerade med skräp.

På onsdagsförmiddagen meddelade byggföretaget Rydon, som ansvarade för renoveringen av Grenfell Tower, att man inlett en utredning av branden men att deras arbete ”uppfyllde alla säkerhetsstandarder”.

Utredningen kommer ta flera dagar

Enligt Londonpolisen kommer utredningen av branden att ta flera dagar.

”Händelsen som inträffat är verkligen chockerande. Det kommer att ta en tid innan vi verkligen förstår vad som har hänt, varför det har inträffat och det kommer att bli en komplex men väldigt grundlig utredning”, säger poliskommissarie Stuart Cundy, till Sky News.

ANNONS