Kondomer försvinner från färjan efter kritik

Kondompaket med ”roliga” texter och bilder plockas nu bort ur Tallink Siljas taxfreebutik – detta efter att de väckt starka reaktioner.

– Jag började genast tänka på övergrepp och påtvingat sex, säger resenären Sanna Laakso till Vasabladet.

Bland tandborstar och Muminservetter i taxfreebutiken på Tallink Siljas färja Baltic Princess gjorde Sanna Laakso, 21, det bisarra fyndet. På en hylla för kondompaket med skämtsamma motiv hängde en förpackning som genast fick henne att reagera.

”Det var jätteosmakligt”

”I recycle girls”, stod det på paketet – en fras som översatt till svenska betyder ”Jag återvinner tjejer”.

– Jag började genast tänka på övergrepp och påtvingat sex. Det var jätteosmakligt, säger Sanna Laakso till Vasabladet.

Sanna, som var på väg från Stockholm till Åbo, är kritisk till att Tallink Silja väljer att ha paketen i sitt sortiment – speciellt med tanke på uppgifter hon fått om våldtäkter ombord på färjorna.

Till vardags är Sanna nämligen engagerad i den svenska föreningen Storasyster, som arbetar med att stödja personer som blivit utsatta för sexuellt våld.

– Storasyster har haft kontakt med en kvinna som blev gruppvåldtagen på en av färjorna. Allting kom ut på nätet och hon hann aldrig bearbeta övergreppen, säger hon.

”Det skulle vara lite humor”

Rederiets kommunikationsdirektör Marika Nöjd säger till Vasabladet att de kommer att ta bort paketen ur butiken. De kommer även att undersöka om det finns andra opassande produkter i färjornas sortiment.

– Tanken var väl att det skulle vara lite humor. Budskapet är ingenting som rederiet står bakom, säger hon.

Sanna Laakso berättar dock för Aftonbladet att kondomerna på torsdagseftermiddagen fortfarande säljs i butiken. Hon är även kritisk till formuleringen att det bara skulle handla om ”lite humor”.

– Det är exakt det som är farligt. Det är det snedvridna vardagliga som skapar störst negativa effekt, säger hon.

Publisert: