Personal gick hem tidigare – Lillie-Anne, 6, lämnades ensam

Foto: Privat
Personalen gick hem – 6-åriga Lillie-Anne lämnades ensam vid vägkanten.
NYHETER

När fritidshemmet stängde en halvtimme tidigare bad personalen 6-åriga Lillie-Anne att vänta vid vägkanten utanför skolan – helt ensam.

Det var i fredags som Sofia Näslund skulle hämta sin dotter vid fritidshemmet i Strängnäs. Vanligtvis brukar fritidshemmet ha öppet till 18:00 men när Sofia anlände till fritidshemmet för att hämta upp sin dotter hittade hon henne vid vägkanten, ensam i regnet.

– De hade sagt åt henne att gå ut och vänta och så gick de hem. Det var fredagkväll, det regnade och var helt folktomt. Det hade kunnat hända vad som helst, berättar Sofia Näslund, Lillie-Annes mamma.

Sofia åkte tillbaka till lokalen för att se om hon kunde prata med någon ur personalen, men det var igenbommat och alla hade gått för dagen.

– Jag brukar hämta den tiden så det var ingenting avvikande. Men tänk om det hade varit en bilolycka eller någonting, eller att jag hade fastnat på jobbet. Personalen måste ju stanna kvar tills jag kommer och hämtar min dotter, hon hade ju kunnat få stå ute i regnet hur länge som helst.

Sofia försökte få kontakt med både fritids, skolan och kommunen för att ta reda på vad som hade hänt, men fick inte tag på någon ansvarig förrän måndagen därpå.

– Men sedan har jag inte fått någon återkoppling alls. Jag litar inte på personalen ett dugg längre. Det är flera föräldrar som har kontaktat mig nu i efterhand och berättat att de också har haft problem med skolan. Lärarna verkar inte veta vad de har för ansvar på sin arbetsplats, säger Sofia och fortsätter:

– Nu misstänker jag att det blir svårt för personalen att göra samma sak igen, men det enda jag kan göra som vuxen är att skicka en anmälan till skolinspektionen. Vad händer sedan? Man kan inte bara lova en massa saker som inte genomförs i praktiken. Det känns inte alls tryggt.

”Måste vara kvar”

Strängnäs kommun bekräftar att Sofia Näslunds historia stämmer överens med svaren de fått från personalen och ska nu undersöka vad som gått fel och en utredning har inletts av fritidshemmet, men mer än så vill man inte gå in på ärendet, skriver SVT Nyheter.

– Personalen ska ju vara kvar, det kan ju bli bilköer eller någon trafikolycka. Då måste det ju finnas någon i personalen kvar som tar hand om ens barn, säger Näslund till SVT och fortsätter:

– Vi undersöker nu rutinerna på fritidshemmet för att se om detta var en engångsföreteelse eller om det är något större. Det här är ju väldigt ovanligt och enligt skollagen så har ju personalen ansvar att vara kvar eller göra upp med vårdnadshavare om något annat gäller, säger Martinsson till SVT Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM