Åklagaren: ”Det finns hål vid hägnet”

NYHETER

En 18-årig djurskötare har dött efter att en björn attackerat honom inne i ett hägn på Orsa Rovdjurspark.

Händelsen utreds av polisen och ansvarig åklagare bekräftar nu att det har hittats hål vid ett stängsel.

– Det har funnits en grop som är grävd och man förmodar att det är den vägen som björnen tagit sig in, säger Maria Johansson.

1 av 7 | Foto: Pontus Orre

Den 18-årige djurskötaren och en barnfamilj befann sig inne i ett av björnhägnen när olyckan var framme på fredagsförmiddagen. Familjen, två vuxna och två barn under 10 år, deltog i en aktivitet där de hjälpte till att städa och dela ut mat när en björn på något sätt tog sig in i samma område. Polisen meddelade inledningsvis att björnen kunde ha grävt ett hål under ett stängsel från det intilliggande hägnet, men det har även förekommit andra uppgifter.

Polisens tekniker arbetade under fredagen och lördagen på platsen. På lördagen bekräftar kammaråklagare Maria Johansson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg att det finns ”håligheter konstaterade” i det hägn där björnen skulle ha varit.

Har teknikerna hittat hål vid hägnet?

– Man har kunnat konstatera att det finns hål vid hägnet, ja.

– Det har funnits en grop som är grävd och man förmodar att det är den vägen som björnen tagit sig in.

”Måste se om man utsätter någon för fara”

Händelsen rubriceras som vållande till annans död och arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara för annan. När 18-åringen dödades av björnen flydde barnfamiljen över ett flera meter högt stängsel som ska ha varit strömförande. Det är ingen som har delgivits misstanke om brott men parkens ansvar ska nu utredas.

– Vi måste se om man utsätter någon för fara genom att ha en sån aktivitet med tanke på hur den här familjen har blivit drabbad, säger Johansson.

Polisen pratade under fredagen med pappan i familjen, under lördagen skulle mamman höras och ytterligare förhör med pappan skulle göras. Till veckan ska anställda i parken höras.

Utredningen får visa om det finns säkerhetsrisker

Åklagaren utreder om det finns någon i ledande ställning som har ansvar för det inträffade. Det kan finnas ett personligt ansvar. Men oftast är det företaget som bedriver verksamheten som bötfälls om något brott har skett.

– Den fortsatta utredningen får visa om det finns någon brist i hanteringen.

– Man kommer att titta på förhållandena kring djurparkens hantering av björnar, dels vad gäller för de anställda men också för verksamheten där man låter besökare följa med vårdare i deras arbete, vilka riskbedömningar det finns och vilka krav man ställer på personalens erfarenhet och så vidare, säger Johansson.

Björnen obduceras

Björnen som attackerade djurskötaren var knappt två år gammal. Den sköts av en annan anställd på parken och har fraktats till statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obducering.

– Vi får se vad den visar, om den haft någon sjukdom, säger Maria Johansson.

Vd:n vill inte kommentera

Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen som driver Rovdjursparken, säger att han inte vill kommentera uppgifterna om hål vid hägnet innan utredningen är klar.

– Vi vill veta från utredningens sida innan vi kommenterar och analyserar vad vi eventuellt kunde gjort bättre, annars blir det bara spekulation.

Efter gårdagens händelse har parken slutat med den aktivitet som kallas för Camp care där besökare får följa med in i tomma djurhägn för att städa och lägga ut mat.

– Så länge utredningen pågår gör vi inte den aktiviteten.

Enligt Blomquist chockades familjen som flydde ur hägnet.

– Vi försöker hjälpa dem i stunden och även framöver.

Ändrade rutiner

Rutinerna för djurskötarna har ändrats från i fredags. De jobbar nu två och två. På lördagsmorgonen gjordes dessutom en extra inventering av hägnen i parken för att utesluta hål under stängslen eller andra säkerhetsrisker.

– Det är fortfarande ett akut läge med sorg för anhöriga som drabbats och för medarbetarna. Det är en jättetuff situation men de anställda gör det väldigt bra, säger Anders Blomquist som säger att de flesta har jobbat under lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM