Älskat ritprogram går i graven

NYHETER

Vem har inte ritat roliga gubbar i Microsoft Paint? Nu ser det dessvärre ut som att det älskade ritprogrammet snart kommer att gå i graven.

Foto: Konst av Aftonbladet/TT/Montage
Nu tar MS Paint ett steg närmare graven.

I 32 år har ritprogrammet Microsoft Pain funnits där som en självklar del av PC-användares startmenyer. Mången barndom har präglats av mer eller mindre konstnärligt skapande med hjälp av programmets enkla funktioner. Nu verkar det dock som att Microsoft gör sig redo att skrota den gamla trotjänaren, skriver The Guardian.

Inför höstens uppdatering av operativsystemet Windows 10 har Microsoft nämligen sammanställt en lista över utgående funktioner. Där skriver de att MS Paint ”inte är under aktiv utveckling och kan komma att tas bort från kommande utgåvor” av Windows.

Fler program i farozonen

Tillsammans med flera andra funktioner kommer ritprogrammet, som funnits i varje modell av Windows sedan 1985, alltså inte att få fler uppdateringar. I kommande versioner av operativsystemet kan det till och med komma att plockas bort helt.

Än är hoppet dock inte helt ute. Microsoft har nämligen lagt in en brasklapp i sitt dokument, som säger att listan kan komma att ändras. Samtidigt varnar de för att även andra program och funktioner kan komma att hamna där. Därmed öppnar de upp för att ännu fler gamla favoritprogram riskerar att gå i graven.

ARTIKELN HANDLAR OM

Microsoft

Windows