Ska ha hyllat Trump enligt Trump – tillbakavisar

NYHETER

Donald Trump har hyllats av såväl scouter som Mexikos president – enligt Trump själv.

Något både scouterna och representanter för Mexikos ledare nu tillbakavisar.

Då försvarar sig Trumps stab och menar att lögnen inte riktigt var en lögn.

1 av 5 | Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump har hyllats av både scouter och Mexikos president, enligt Trump själv.

I en intervju med tidningen Wall Street Journal pratade USA:s president Donald Trump bland annat om det starkt kritiserade talet vid pojkscoutsmötet i West Virginia.

I talet attackerades ”fejkmedia”, hälsoreformen Obamacare och Trump uppmanade barnen att bua åt både Hillary Clinton och Barack Obama.

Scouttoppen Michael Surbaugh tog senare avstånd från presidentens uttalanden och beklagade att mötet blev en politisk plattform för Trump.

Scouter tillbakavisar

”Jag vill framföra min uppriktiga ursäkt till den i scoutfamiljen som tagit illa upp av den politiska retoriken. Det var aldrig vårt syfte”, skrev han på scouternas blogg.

Det har inte hindrat Donald Trump för att hävda att han tvärtemot hyllats för sitt tal – av scoutorganisationen.

I intervjun med Wall Street Journal hävdade Trump att ”ledaren” för scouterna ringt upp Trump och berömt framförandet som ”det bästa talet som någonsin hållits för dem”.

Utspelet fick scouterna att återigen behöva ta avstånd från presidenten. En talesperson uppger för ABC News att något sådant samtal aldrig ägt rum.

”Chefsscoutens tidigare meddelande till scoutorganisationen talar för sig självt”, säger talespersonen till ABC News.

I veckan har även representanter för Mexikos president fått förneka påståenden från Trump.

Telefonsamtal som inte ägde rum

Trump har hävdat att presidenten Enrique Peña Nieto i måndags ringt upp och berömt honom för hanteringen kring gränsen mellan Mexiko och USA.

– Mexikos president ringde mig. Han sa att väldigt få människor korsade deras södra gräns därför att de vet att de inte kommer kunna ta sig över gränsen till oss, vilket är den ultimata komplimangen, sa Trump under ett regeringssammanträde i måndags.

En ren lögn, enligt Mexikos regeringsrepresentanter. Däremot hade de både pratat om migrationsfrågor när de träffades under G20-mötet i Hamurg i juli. Tidigare under året ska Nieto däremot ha uppgett att invandringen från Central- och Sydamerika minskat med 47 procent.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders har gett svar om Trumps lögner – som hon menar inte var just det. De båda har träffats och haft diskussionen, bara inte över telefon och långt tidigare än Trump först påstått.

– Det var ingen lögn. Det är ett ganska starkt påstående, konversationen har ägt rum, säger hon.

Under pressträffen förklarade hon också lögnen om chefsscoutens samtal med att Trump fått motta beröm från andra högt uppsatta scouter, och att det var det han hänvisat till.

ARTIKELN HANDLAR OM