Flera sexuella ofredanden anmäldes efter konsert på Peace & Love

Av: Per Arnsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

Under fredagsnatten anmäldes sju sexuella ofredanden på Peace & Love i Borlänge.

– Jag tycker det är förjävligt rent ut sagt att vi har den här typen av brott, säger festivalens säkerhetschef Perra Lundqvist.

Peace & Love-festivalen. Arkivbild från 2016.
Foto: Gustav Mårtensson
Peace & Love-festivalen. Arkivbild från 2016.

Spelningen med dj-duon Dada Life var en av de sista konserterna på fredagen. Den ska ha slutat vid tvåtiden. Under spelningen ska flera övergrepp i publikhavet ha skett. Totalt anmäldes sju sexuella ofredanden under kvällen och natten.

– Vi fick in de flesta anmälningarna under spelningen med Dada Life, säger Henrik Olars, presskommunikatör vid polisen i Dalarna.

– Vi har ingen misstänkt som är gripen men vi jobbar med att få ordning på anmälningarna och utreda eventuella samband. I några av fallen kan det vara samma gärningsmän, sju anmälningar innebär inte automatiskt att det är sju gärningsmän, säger Olars.

Vad är det som har hänt?

– Generellt sett när det är sådana här typer av sexuella ofredanden i publikhav rör det sig oftast om tjejer som blir tafsade på av killar, säger Olars som inte vill inte gå in närmare på informationen i anmälningarna.

– Dels för att förundersökning är inledd, vi vill jobba ifred och ta vittnesuppgifter utan att vittnena påverkas. Sen när det gäller sexualbrott är det extra känsligt för den som är drabbad.

Men enligt Olars har polisen en del uppgifter att arbeta vidare med.

Har någon behövt uppsöka sjukhus?

– Jag har inte hört att någon skulle behöva besöka sjukhus, men det kan vara så att någon gjort det utan vår kännedom.

”Det är ett samhällsproblem”

Under en spelning på torsdagen anmäldes också ett sexuellt ofredande. Och på förra årets festival anmäldes en våldtäkt, ett våldtäktsförsök samt flera sexuella ofredanden. Förra sommaren gjordes närmare hundra anmälningar om sexuellt ofredande på olika festivaler i Sverige. Majoriteten lades dock ner i brist på bevis.

– Det här är inte ett festivalproblem i grund och botten, det är ett samhällsproblem. Festivalen är ju tyvärr ingen frizon för brott, säger Perra Lundqvist, säkerhetschef på Peace & Love.

Ska den som går på Peace & Love under avslutningskvällen vara rädd?

– Nej, jag tycker inte man ska behöva vara rädd när man går på festival eller någon annanstans i samhället. Vi har en stor organisation inom Peace & Love med egen personal inom säkerhet. Vi samarbetar också med många organisationer så som ungdomsmottagningen, kvinnojouren, själavårdare, och vi har sjukvård här, ordningsvakter och poliser.

– Vi är många människor som är här på festivalområdet för att göra det så tryggt som möjligt. Det är välplanerat, däremot finns det inte någon som kan garantera att det inte sker brott, säger Lundqvist.

Kan ni göra något bättre?

– Vi kan alltid utveckla oss, det här jobbet pågår hela året och efter festivalen kommer vi sätta oss och utvärdera de förändringar vi gjort till årets festival kontra fjolårets festival. Vi kommer alltid, varje år, att förbättra oss, det är en målsättning.

Funktionär hotades

Förutom de anmälda sexbrotten under natten mot lördagen ska en funktionär ha blivit hotad vid en entré. En anmälan är gjord och den misstänkte personen är också omhändertagen för fylleri. Dessutom omhändertogs sju fyllerister. Två misstänkta misshandelsfall av lindrigare art har anmälts samt ett narkotikabrott.

Publicerad:

LÄS VIDARE