Terrorplaner avvärjda i Australien

NYHETER

Polisen i Australien slog till mot flera byggnader under lördagsnatten, lokal tid. Minst fyra personer har gripits, misstänkta för förberedelser till en terrorattack, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt premiärministern Malcom Turnbull rör det sig om att man stoppat försök att störta ett flygplan.

1 av 3 | Foto: AFP
Australisk polis slog till mot misstänkta terrorister i Sydney.

I en gemensam insats stormade ett fyrtiotal australiska poliser flera byggnader under lördagsnatten i, och utanför, storstaden Sydney. Minst fyra personer har gripits under tillslagen och personerna misstänks nu för förberedelser till terrorbrott som involverade planer att störta ett flygplan.

Tillslaget är ett resultat av ett underrättelsearbete som involverar både federal och lokal polis med stöd av underrättelsetjänsten.

Polischefen Andrew Colvin kommenterade nattens händelse som ett led i ett större spaningsarbete:

– De senaste dagarna har vi snappat upp information som tydde på att vissa personer i Sydney planerade att genomföra en terrorattack med hjälp av en ”improviserad anordning”.

Ett av flera avvärjda terrorhot

I ett uttalande bekräftar Australiens premiärminister Malcom Turnbull att det rör sig om ett planerat terroristförsök:

– Jag kan rapportera att vi igår natt (lördag, lokal tid) har haft en stor anti-terroroperation för att avbryta terroristplaner att störta ett flygplan.

Enligt Australiens justitieminister Michael Keenan var det här ett av tretton större terroristhot som australisk polis nu avvärjt sedan 2014 då man höjde terrorhotnivån i landet.

Polis är nuläget fåordiga om detaljerna kring terrorplanerna

Man har utökat säkerhetsåtgärder på samtliga flygplatser runt om i landet och resenärer uppmanas att planera för extra tid inför sina avgångar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Sydney

Australien