Kläckte en kyckling – ur eko-ägget från Ica

NYHETER

När Jessica Granvik skaffade höns i höstas fick hon och kompisen Anna Millberg en idé – de ville testa att kläcka en kyckling ur ett Ica-ägg. Nu har idén blivit verklighet.

– Vi döpte kycklingen till Ica, säger Anna.

1 av 10 | Foto: Privat/Montage
Jessica och Anna kläckte kycklingen Ica – ut just ett Ica-ägg

För tre veckor sedan fick Jessica Granvik, 33, från Norrtälje ett efterlängtat samtal från sin vän Anna Millberg, 34, vilket Expressen var först med att berätta om.

– Hon hade hittat de perfekta äggen på affären och sade att jag skulle starta kläckningsmaskinen, säger Jessica till Aftonbladet.

”De måste ta sig ut själva”

Ända sedan i höstas när Jessica skaffade höns har vännerna nämligen pratat om att försöka kläcka kycklingar ur ägg de köpt på affären. Nu var det alltså dags. De lade in äggen i maskinen och väntade.

– Efter sju dagar lyste vi genom skalen på äggen med en lampa. Då var det liv i tre kycklingar. Sedan har vi lyst dem en gång i veckan, säger Jessica.

I lördags kläcktes så ett av äggen, och ut kom en liten kyckling som vännerna valt att kalla just Ica – efter butiken där äggen köptes. De andra två äggen kläcktes dock aldrig.

– De dog nog under de sista dagarna. Det är lite så när man använder Ica-ägg, det kanske inte blir kycklingar av alla. Det är inte helt ovanligt att det inte blir hela vägen. De måste ta sig ut själva, annars är de inte starka nog att klara sig, säger Jessica.

Fyra kompisar

De märkte dock att lilla Ica kände sig ensam utan kompisar. Därför åkte de till en uppfödare och köpte fyra kycklingar till.

– När hon fick kompisarna blev hon jätteglad. Hon blev så glad att hon gick runt och drog dem i tårna så att de trillade omkull. Men sedan lugnade hon ned sig och nu är de vänner, säger Jessica.

”Förvånade över okunskapen”

Anna lade upp ett inlägg på Ica-butikens Facebooksida där hon berättade om det lyckade projektet. Inlägget har fått många reaktioner, varav flera har förvånat vännerna.

– Många sade att de aldrig mer skulle kunna äta ägg. De var förvånade över att det kom kycklingar ur ägg. Det gör oss lite förvånade över okunskapen hos vanligt folk, säger hon.

Kycklingen, som vännerna ännu inte vet könet på, kommer att bo med sina nya kompisar hemma hos Jessicas familj.

– Vi har en inhägnad villatomt på 400 kvadratmeter där det finns en hönsgård så att de kan gå fritt, säger Jessica.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norrtälje

Kyckling

Ica