Demokraterna blockerar två av Trumps ministrar

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
Steve Mnuchin, Trumps tilltänkte finansminister.
Foto: J. Scott Applewhite/AP
Steve Mnuchin, Trumps tilltänkte finansminister.

WASHINGTON. Demokraterna i senaten bojkottar omröstningen av Donald Trumps kandidater till posterna som finansminister och sjukvårdsminister.

Det leder till att utnämningarna skjuts upp på obestämd tid.

De politiska motståndarna fortsätter att göra det besvärligt för president Donald Trump och hans kabinettbygge.

Vid en snabbt inkallad presskonferens på tisdagskvällen, svensk tid, förklarade demokrater i senaten att de har bojkottat omröstningen av Trumps utnämningar till de tunga posterna finansminister och sjukvårdsminister.

På grund av detta har omröstningarna skjutits på framtiden. Minst en demokrat måste delta för att processerna ska vara giltiga.

Har fått kritik för aktieaffärer

Orsaken till demokraternas dramatiska beslut är att de vill ha mer information om presidentens kandidater.

Steve Mnuchin, Donald Trumps tilltänkte finansminister, ledde tidigare banken OneWest. Under senatsförhören pressades Mnuchin hårt gällande utmätningar som banken genomförde under finanskrisen 2007–2008.

För sjukvårdsminister-kandidaten Tom Price vill demokraterna ha mer upplysningar om aktieaffärer som han genomfört i hälsobolag.

Kritiken: ”Borde skämmas”

Donald Trump har flera gånger kritiserat Demokraterna för att sinka ministerutnämningarna.
På tisdagen ägnades en av presidentens berömda morgonsmockor på Twitter åt kongressledamöterna:

”När kommer Demokraterna ge oss en justitieminister och resten av kabinettet! De borde skämmas. Inte konstigt att D.C. inte fungerar!”

Helt nattsvart är det dock inte i Vita huset. Flera viktiga ministerposter, däribland James ”Mad dog” Mattis som basar över försvarsdepartementet, är klara. Under veckan väntas en rad kandidater godkännas av sina respektive senatskommittéer, och därigenom gå vidare till omröstning i hela senaten.

Publicerad: