Patienter får godkänt för medicinsk cannabis

NYHETER

Svenska patienter kommer för första gången få cannabis utskrivet på recept.

Två ansökningar har godkänts av Läkemedelsverket, skriver SVT.

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger läkaren Claes Hultling till SVT.

1 av 2 | Foto: Per-Olof Sännås
Andreas Thörn har fått rätt att använda cannabis för medicinskt bruk

Läkemedelsverket har beslutat att godkänna två patienters ansökan om att använda cannabis för medicinskt bruk.

För första gången i Sverige kommer därmed patienter kunna få cannabis utskrivet på recept, vilket SVT först rapporterade.

En av de två patienterna som fått godkänt på sin ansökan är den medialt uppmärksammade Andreas Thörn. Förra året fälldes han av Svea hovrätt för narkotikabrott efter att ha odlat och brukat cannabis för eget bruk. Cannabisen brukades för att lindra smärtor och ångest, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Thörn till SVT.

”Inte förändra världen”

Läkaren Claes Hultling, som själv drivit frågan, välkomnar beskedet.

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger han till SVT.

Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket, poängterar att det inte är ett generellt godkännande för medicinsk cannabis i Sverige.

– Beslutet innebär att vi i två fall har godkänt en licensansökan för två patienter för bediol, som är torkade cannabis-plantor. Det här är inte ett godkännande av medicinsk cannabis generellt, säger Karl Mikael Kälkner till TT.