Misstänkt fall av ebola i Enköping – akuten fick stänga

Lasarettet i Enköping fick på fredagen in ett fall av misstänkt ebolasmitta – då stängdes akutmottagningen.

Patienten isolerades och personal som träffat patienten omhändertogs.

– Vi förbereder som om det här var en smitta just nu, sa Mikael Köhler, chefsläkare Region Uppsala, under tidig eftermiddag

Vid 20.30-tiden meddelades att det var falskt larm.

Klockan 12.44 skickade Region Uppsala ut ett pressmeddelande om att lasarettet i Enköping fått in ett fall av misstänkt ebolasmitta.

– Patienten uppvisar symptom senaste dygnet och blev sjuk nu, det är det som initierar det. Han har visat symptom som krävde akut vård. Han kom in med ambulans till akutmottagningen i Enköping och i samband med transporten vidare till Akademiska sjuhuset dök misstanken upp, sa Mikael Köhler, chefsläkare Region Uppsala, då.

– Symptomen är blodiga kräkningar och blodig avföring.

Patient och personal har isolerats

Man menade då att det som stärkte misstankarna var att patienten varit i Burundi, ett östafrikanskt land som visserligen inte har någon aktiv smittspridning just nu men som ligger i närheten av drabbade områden.

Patienten vårdas på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hålls isolerad.

Akutmottagningen vid lasarettet i Enköping stängdes också under fredagen och all personal som hade kommit i kontakt med patienten omhändertogs.

– Det rör sig om ett flertal personer. De är på arbetsplatsen och vi försöker undvika kontakt med andra, de är i en form av isolering på arbetsplatsen tills vi får besked på vad det är, berättade Mikael Köhler.

Vid 20.30-tiden på fredagskvällen var provsvaret klart – och det visade sig att patienten inte var ebolasmittad.

”Den unge man som sökte sig till Lasarettet i Enköping med symptom som bland annat innefattade blod i avföringen och kräkningar är inte smittad av ebola. Detta visar provresultat. Därmed behöver inte de patienter som stannat kvar på akuten i Enköping längre hållas isolerade”, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE