Dagis åker ut när kommunen säljer

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnen drabbas hårt när husen omvandlas

Daghem i Stockholm blir av med sina lokaler.

Orsaken är att kommunen säljer många fastigheter.

Att hitta nya lokaler är hopplöst.

Måste flytta Senast i maj nästa år ska förskolläraren Marie Andersson och barnen på Flöjtblåsaren flytta ut. Av deras lokal kan det bli fyra lägenheter som inbringar mycket pengar till bostadsrättsföreningen.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Måste flytta Senast i maj nästa år ska förskolläraren Marie Andersson och barnen på Flöjtblåsaren flytta ut. Av deras lokal kan det bli fyra lägenheter som inbringar mycket pengar till bostadsrättsföreningen.

- För två år sedan höjdes hyran så pass att det i princip var en uppsägning, säger Birgitta Rydberg, förskollärare på Liten som Stor på Västmannagatan 69.

Fastigheten ombildades till bostadsrätt. Förskolan blev medlem i bostadsrättsföreningen - men fick inte köpa lokalen. Ärendet skickades först till Hyresnämnden som avslog. Sedan till hovrätten. Allt pekar på att hovrätten följer Hyresnämnden. Då hamnar förskolan och de 45 barnen på gatan 31 juli i år.

Fördel att säga upp

Liten som Stor är en privat förskola. Lite annorlunda är det för den kommunala förskolan Flöjtblåsaren några kvarter bort på Vidargatan 4. Där ombildades fastigheten till bostadsrättsförening i november förra året och förskolan måste flytta därifrån i maj 2002.

- Vi har sagt upp förskolan för att kunna bli en äkta bostadsrättsförening, säger bostadsrättsföreningens ordförande Ritva Fors.

En äkta bostadsrättsförening är nämligen lägre beskattad.

- Det är en jättetråkig konsekvens av utförsäljningen. Och att bli utkastade i maj när verksamheten är i full gång är djupt olyckligt, säger Marie Andersson, förskollärare på Flöjtblåsaren.

Flöjtblåsarens lokaler byggdes för att inrymma en förskola. 450 kvadratmeter till 47 barn. Men den går att bygga om till fyra lägenheter. Det betyder mycket pengar åt bostadsrättsföreningen.

Kontraktet måste justeras

I januari gick Stadsledningskontoret ut med nya direktiv angående den kommunala utförsäljningen.

- I de fall där en bostadsrättsförening vill köpa en fastighet så ska kontraktet för daghemmet justeras så att sånt här inte ska kunna hända igen, säger Thomas Lundberg på Stadsledningskontoret.

- Det där är bara en tillfällig lösning. Dessutom har det ingen betydelse för privata daghem som Liten som Stor. Lösningen är att kommunen äger fastigheter inne i stan som man kan erbjuda daghem och liknande, säger Jan Valeskog (s), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Peter Bjurbo

Publicerad: