Trump har sänkt ribban för att bli president

NYHETER

Donald Trump har sänkt ribban för vad som krävs för att bli världens mäktigaste man.

En rad kändisar och affärsmän är övertygade om att de kan göra ett mycket bättre jobb än Trump.

Var säker på att många fler än Oprah Winfrey funderar på att ställa upp 2020.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP POOL

Det är fullkomligt osannolikt med vilken fart som Donald Trumps lyckats devalvera den amerikanska presidentmakten.

Innan han blev vald var det ett oerhört eftertraktat och upphöjt ämbete. En djupt respekterad institution.
Det omgavs av en aura som kombinerade makten hos en premiärminister i en världsmakt med glamouren hos en kungafamilj.

För att kunna inneha ämbetet ansågs det krävas en stor portion intelligens och lång politisk erfarenhet vid sidan av en djup förankring hos det amerikanska folket. En given förutsättning var en balanserad personlighet utan extrema drag. Ett statsmannamässigt uppträdande.

I dag skrattar man åt Vita huset och ifrågasätter presidentens mentala hälsa.

Varierande kvalitet

Kvaliteten på USA:s presidenter har varierat i modern tid men ingen har varit i närheten av dagens bottennivå. När den tidigare skådespelaren Ronald Reagan valdes så var det ett klart avsteg från normaliteten. Men han hade åtminstone stor facklig erfarenhet och en statsmannamässig image.

Vad vi ser i Vita huset i dag är en kaotisk cirkus där en person som uppenbarligen inte är kompetent för uppgiften försöker styra nationen via twitter och diverse utspel. Skrämmande okunnig om hur det politiska systemet fungerar. Något som inte minst framkommer i boken "Fire and fury" av journalisten Michael Wolff, som väckt så mycket uppmärksamhet de senaste dagarna.

En talande interiör från boken är när president Trump ska få en briefing om den amerikanska konstitutionen men snabbt förlorar intresset.

Ouppnåeligt

Oavsett om man gillar eller ogillar Trump så kan det inte ha undgått någon att det inte är en traditionell president som styrt från Vita huset det senaste året. Detta har fått många att fundera på vad det egentligen krävs för att bli vald till USA:s president.

På gott eller ont är det många som tidigare såg ämbetet som närmast ouppnåeligt som nu anser att det skulle klara jobbet bra mycket bättre än Donald Trump.

Att tv-profilen Ophra Winfrey använde Golden Globe-galan för att hålla vad många betraktade som ett slags valtal för en framtida presidentkandidatur är därför inte konstigt. Dels har hon tidigare nämnts som en möjlig presidentkandidat. Dels kan vi vara rätt säkra på att en rad kända personer nu anser sig kallade till landets högsta politiska ämbete, även om de helt saknar politisk erfarenhet.

Spekulationer

Redan under valrörelsen anmälde sig dokusåpastjärnan Kim Kardashians make, rapparen Kanye West som en tänkbar kandidat. Andra personer det spekulerats kring är Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och skådespelaren Tom Hanks. För att nämna några.

Grunden för Trumps kandidatur var att han som framgångsrik affärsman skulle kunna styra hela landet med samma metoder som sitt fastighetsimperium och att detta skulle lyfta USA till nya stordåd. Många väljare köpte den hypotesen.

Även om hans första år visat att det antagandet var en stor lögn så hindrar inte det andra från att köra en liknande linje. "Jag är en framgångsrik pratshowvärd, entreprenör eller företagschef alltså kan jag bli en bra president". För de som saknar politiskt erfarenhet och förankring finns inga andra argument.

Hinder

Nu finns det en hel del hinder på vägen som ändå kommer att göra det svårt för kändisarna och företagsledarna. Till att börja med måste de bli nominerade som kandidat för något av de två stora partierna, republikanerna eller demokraterna. Det har aldrig hänt i modern tid att en oberoende kandidat blivit vald till president.

För att bli nominerad måste man delta i primärvalen som pågår under ett halvår och i den valrörelse som startar minst sex månader tidigare. Det är som att springa ett maratonlopp utan skor. Enormt krävande. Bara den som är verkligt motiverad klarar det.

Rik sponsor

Den som saknar politisk förankring behöver dessutom en rejäl förmögenhet eller en väldigt rik sponsor för att en kandidatur ska vara realistisk.
Med en titt i backspegeln kan man dessutom på goda grunder anta att den som kommer efter Trump, oavsett om han sitter fyra eller åtta år, kommer att vara fastighetsmogulens raka motsats. En seriös, kunnig och kanske aningen tråkig person som uppträder som en traditionell statsman och vars jobb blir att försöka återupprätta en del av ämbetet status.

ARTIKELN HANDLAR OM