Hackare sänkte Microsofts servrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera av företagets sajter utslagna

Det var inte bara ett servicefel som knäckte Microsofts webbservrar.

I går blev mjukvarujätten utsatta för en hackerattack.

– Jag kan bekräfta detta. Sent i går kväll gjorde en person en attack utifrån och belastade servrarna så mycket att tillgängligheten sattes ur funktion, säger Christofer Björkvall, informationschef på Microsoft i Sverige till Aftonbladet nätupplaga.

FBI har kopplats in för att hitta orsaken bakom angreppet.

Motgångarna har varit många för multinationella Microsoft under de senaste dagarna. Deras webbplatser låg nere under minst ett dygn.

Så sent som i går gick Microsoft ut och förklarade problemen med en teknisk miss som åtgärdats.

– Enligt våra tekniker ska problemet vara löst sedan i morse vid halv fyra-tiden, sa Christogefer Björkvall till nätupplagan under torsdagen.

Attack mot servrarna

Knappt hade de tekniska problem som orsakade stora problem på företagets webbservrar åtgärdats förrän nästa problem kom i form av en hacker- attack.

– Någon utifrån gjorde en så kallad ”denial of-service attack”. Det handlar om att man lastar ner servrarna så mycket att tillgängligheten för användarna blir satt ut funktion, säger Christofer Björkvall.

Enligt honom var det endast ett par timmar under torsdagskvällen som servrarna var otillgängliga på grund av attacken. Men enligt vad Aftonbladet erfar fanns problemen kvar i begränsad omfattning under fredagen. Bland annat fungerade inte Microsofts spelhemsida.

– Enligt den information jag fått åtgärdades problemet snabbt men det är klart att det kan komma vissa efterdyningar, säger Christofer Björkvall.

Microsoft har utsatts för mindre attacker tidigare. Senast i oktober var det en hacker som ”stal” delar av koden som används i tillverkningen av nya produkter.

FBI inkopplade

Microsoft kan i dag inte uttala sig om omfattningen av de drabbade av attacken eller vem som kan ligga bakom.

– Eftersom FBI är inkopplade kan jag inte gå in på i detalj vad vi tror och inte. Däremot kan jag säga att vi jobbar för fullt med att upprätta rutiner som förhindrara att det ska hända igen. Naturligtvis är det extra olyckligt att de här grejerna kommer i samband med varandra, säger Christofer Björkvall.

Kan du lova att era servrar kommer att fungera nu?

– Vi kommer aldrig till 100 procent att undvika sådana här saker men gör allt för att återvinna tillgängligheten och förhindra ytterligare attacker.

Annika Sohlander

Publicerad: