Martinger: Domen ska överklagas

Han får sparken från riksdagen och riskerar att förlora jobbet som åklagare.

– Jag är oskyldig och kommer att överklaga, säger han.

Riksdagsmannen Jerry Martinger (m) dömdes i går för omfattande telefonterror mot barnfamiljer.

Huddinge tingsrätt fällde Jerry Martinger för att ha ringt ett 100-tal perversa, anonyma telefonsamtal.

Han får en villkorlig dom och 42 000 kronor i böter för ofredande, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak. Dessutom skiljs han från riksdagsuppdraget.

"Är personligt väldigt tråkigt"

– Den politiska karriären är inte det centrala i livet, det finns många som kan ta min plats. Däremot är det personligt väldigt tråkigt att dömas för något man inte har gjort, säger Jerry Martinger.

Tingsrätten anser att det är "uppenbart att han inte längre är lämplig att vara ledamot av Sveriges Riksdag" och hänvisar till den allvarliga brottsligheten, brottens elakartade karaktär samt att Martinger i många fall har lämnat osanna uppgifter.

Motivet var, enligt tingsrätten, att Martinger ville smutskasta sin hustrus älskare genom att misstänkliggöra honom för telefonterrorn.

Riskerar mista åklagarjobbet

I går kom Jerry Martinger överens med Per Unckel, ledare för den moderata riksdagsgruppen, om att lämna riksdagen redan nu.

Trots att domen ska överklagas.

– Jerrys politiska framtid beror på den slutgiltiga domen. Skulle det visa sig att han haft rätt så är han välkommen tillbaka, säger Per Unckel.

Martinger riskerar nu också att mista sitt ursprungliga jobb som

åklagare.

– Vi kommer att pröva frågan så småningom. Vi väntar tills domen har vunnit laga kraft, säger hovrättspresident Johan Hirschfeldt, ordförande i Statens ansvarsnämnd.

Martinger friades dock från misshandel, olaga hot och sexuellt ofredande i ett fall.

Andreas Harne