Våldsam brand på äldreboende – många evakuerade

NYHETER

63 personer fick evakueras i samband med en våldsam eldsvåda på ett äldreboende i centrala Tibro på torsdagsnatten.

Räddningstjänsten kämpade mot lågorna i timmar innan de fick kontroll på branden.

– Två huskroppar är totalförstörda, säger Tomas Lindström, inre befäl.

Larmet om branden på äldreboendet Allégården mitt i Tibro i Västra Götalands län kom vid 02-tiden på torsdagsnatten. Ett stort räddningspådrag skickades till platsen. Enligt tidningen Skaraborgs Allehanda var rökutvecklingen kraftig, och lågor slog upp genom taket.

1 av 4 | Foto: Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det brann rejält. Boendet består av flera byggnader, och risken för att branden skulle sprida sig var stor, säger Peter Brandels, inre befäl vid räddningstjänsten i östra Skaraborg.

Boendets olika delar är sammankopplade med gångar. Räddningstjänsten var redo att slå sönder dem med en grävmaskin för att förhindra brandspridning. Den drastiska åtgärden visade sig dock inte bli nödvändig.

Vid 09-tiden meddelade Tomas Lindström, även han inre befäl vid räddningstjänsten, att branden var under kontroll.

– Vi håller på att avveckla nu. Två huskroppar är totalförstörda, men vi lyckades hålla de begräningslinjer vi satte upp. Efter omständigheterna har det gått bra, säger han.

Foto: LÄSARBILD
Brand på äldreboende i Tibro.

Många evakuerade

63 personer fick evakueras. Tre fördes till sjukhus, men de uppges inte vara allvarligt skadade.

– Det var en boende och två i personalen som transporterats till sjukhus. Som jag förstått ska det inte röra sig om några svåra skador, men de ska undersökas, säger Peter Brandels.

De evakuerade inkvarterades boende.

Ska ha startat i kafé

Eldsvådan ska ha startat i en kafeteria. Några närmare omständigheter kring hur den uppkommit är dock inte kända. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning för att försöka ta reda på brandorsaken. Det får dock vänta tills räddningstjänsten är helt klara, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst.

Därför börjar det brinna – och så skyddar du dig 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM

Tibro

Bränder