Lärare ringde på hos familjen i Bjärred - fick inget svar

När skolterminen började i tisdags skulle en av flickorna som hittades död i Bjärred ha fått hemundervisning.

Läraren knackade på men blev inte insläppt.

Två timmar senare larmade pappans chef polisen - som hittade familjen döda i huset.

Familjen, föräldrarna och de två döttrarna, hittades döda i sitt hem i Bjärred tisdag den 9 januari. Flickorna, som var 11 respektive 14 år gamla, hade båda hemundervisning av medicinska skäl.

En lärare skulle hållit lektion med en av flickorna på eftermiddagen på tisdagen men när hen ringde på öppnade ingen.

– Vi blev fundersamma redan där men vi tänkte att de hade åkt bort över nyår. Vi försökte ringa men fick inget svar på någon telefon, säger Margareta Strand Karlsson.

Rektorn säger att läraren uppmanades att fortsätta söka föräldrarna. Man ringde dock inte polisen.

Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällsskolan i Lomma kommun, har beskrivit en familj som befunnit sig i djup kris.

– Men jag kunde inte se detta hända, har rektorn tidigare sagt till Aftonbladet.

Pappans chef larmade

I dokument från skolans möten med föräldrarna under 2017 om flickorna finns inget som antyder problem kring hemundervisningen.

I början av vårterminen 2018, som började tisdag 9 januari, skulle familjen träffa skolans personal för ett uppföljningsmöte gällande en av flickorna. Rektorn mejlade ena föräldern om uppföljningen i december men de kom överens om att ett möte i början av vårterminen skulle räcka.

– Vi har haft så regelbunden kontakt så jag kände ingen oro. Lärarna var där hemma och hade undervisning så jag fick feedback från dem, säger Margareta Strand Karlsson.

Något uppföljningsmöte hann heller inte bokas in innan tisdagens tragiska händelse.

Det var pappans chef som slog larm efter att mannen inte dök upp på jobbet. Mannen skulle vara ansvarig för en konferens tillsammans med en annan kollega och chefen sökte både mannen och hans fru för att försöka få tag på honom.

Vid klockan 15, när chefen ännu inte fått tag på mannen, ringde han till polisen.

– Jag sa att jag kände oro och ville efterlysa en hel familj. De tog det på allvar och sa att man skulle skicka ut en patrull, har chefen tidigare berättat för Aftonbladet.

Stilla rummet i skolan

Med anledning av dödsfallen gjorde skolan i ordning ett stilla rum i skolan där eleverna kunde skriva några rader i en minnesbok, rita teckningar och lyssna på musik. Bilder på flickorna fanns också uppställda, liksom levande ljus.

– Det är lugnt och vi jobbar på, säger Margareta Strand Karlsson när Aftonbladet når henne på fredagseftermiddagen. Vi tröstar barnen och barnen tröstar oss. I dag avslutade vi i stilla rummet, och vi ska planera en minnesstund i nästa vecka.

Polisen gick tidigt ut med uppgiften om att man inte sökte efter någon utomstående gärningsperson.

Det ska enligt polisen också ha gjorts fynd i villan som kan förklara dödsfallen.

Utredningen om dödsfallen fortsätter men polisen säger på fredag eftermiddag att man inte har något nytt att gå ut med.

Publisert:

LÄS VIDARE