Flera skjutna i våldsdåd på Västbanken

Publicerad:
Uppdaterad:

Israel förnekar färdig krigsplan

JERUSALEM

En palestinsk polisman dödades på torsdagen i samband med nya våldsdåd på Västbanken. Flera andra personer, däribland en judisk bosättarfamilj, skadades.

Vapenvilan tycks nu vara verkningslös.

Samtidigt skriverengelska tidningen Jane´s att Israel har en färdig plan för ett krig mot palestinierna.

Tre israeliska ministrar, bland dem Shimon Peres, förnekade på torsdagskvällen i israeliska radiosändningar Jane's uppgifter om en israelisk plan för ett krig mot palestinierna i större skala än det som pågår.

  - Det har inte diskuterats någon sådan plan i säkerhetskabinettet, sade Peres och avsåg det "inre kabinett" bestående av personer på nyckelposter som den israeliske premiärministern brukar samla omkring sig.

Flera våldsdåd idag

Tre israeliska bosättare - en man och en kvinna samt deras barn - skottskadades av palestinsk eldgivning nära den judiska bosättningen Har Bracha på Västbanken, uppgav en israelisk polistalesman. Palestinierna ska ha varit utklädda till israeliska soldater. Familjen var på väg mot Nablus i bil när den blev beskjuten.

En bosättare skadades tidigare på dagen svårt i ett attentat utanför bosättningen Kiryat Arba i Hebronområdet. Tre palestinier som befann sig i närheten skottskadades samtidigt, uppgav palestinska sjukhuskällor.

I Hebron angrep upprörda bosättare palestinier som de misshandlade med järnstänger och stenar. Uppgifterna om antalet skadade varierade mellan åtta och 25. Enligt palestinska vittnen stacks hus och butiker i brand.

I Hebron, som har en befolkning på 120 000 palestinier, bor omkring 400 judar som betraktas som den hårda kärnan i bosättarrörelsen.

Polisman dödad

Senare dödades en palestinsk polisman i samband med israelisk beskjutning av en palestinsk polispostering utanför Nablus. Det uppgav palestinska säkerhets- och sjukhuskällor.

Efter den kraftiga eldgivningen med kulsprutor och granater besatte de israeliska styrkorna området, som ligger strax utanför Nablus. En militär talesman sade att styrkorna "temporärt" intagit en kulle som överblickar Hebron och Har Bracha. Talesmannen hänvisade till beskjutningen av bosättarfamiljen som skäl för åtgärderna.

Armén tog även kontroll över flera bostadshus och jämnade flera obebodda hus med marken, rapporterade AFP.

Aktionen är en av flera liknande som genomförts sedan vapenvilan trädde i kraft. Sedan Israel och palestinierna accepterade den USA-stödda vapenvilan den 13 juni har ett 20-tal palestinier och tio israeler dödats. Dåden visar att vapenvilan inte har fått avsedd verkan. Den tillkom för att få slut på den över nio månader långa och blodiga kampen mellan palestinier och israeler.

- Den israeliska regeringen bär skulden för den farliga upptrappningen och vi vädjar till omvärlden, i synnerhet USA, att agera för att stoppa utvecklingen, sade Nabil Abu Rudeina, medarbetare till palestiniernas ledare Yasser Arafat.

Arméns sade i ett uttalande att den fortfarande ämnar fullfölja Mitchellrapporten, som påbjuder vapenvila, men att den inte kan tillåta upprepade attacker mot israeliska civila och soldater.

Strategisk plan

En rapport från det ansedda institutet Jane's i London avslöjar en israelisk militärstrategisk plan över hur Palestinska myndigheten ska krossas, hur Arafat ska avlägsnas från sin post och hur palestinska militära resurser ska slås ut. Rapporten bygger på en kopia av ett förslag som ska ha lagts fram för den israeliska regeringen.

Planen ska sättas i verket efter ett eventuellt nytt blodigt palestinskt självmordsattentat. Det israeliska angreppet planeras ta uppemot en månad och kräva hundratals israelers liv och tusentals palestiniers. Det palestinska ledarskapet, inklusive Arafat, beräknas efter angreppet ha lämnat området.

TT-Reuters

Publicerad: