Ohly petas som ordförande för Funktionsrätt: ”Naturligtvis ledsamt”

avJosefin Silverberg

Funktionsrätt Sverige petar Lars Ohly som ordförande, skriver organisationen själva i ett pressmeddelande.

Den före detta V-ledaren funderar nu på framtiden och säger sig vilja skriva böcker i framtiden.

– På skoj har sagt att jag skulle kunna skriva en bok som heter ”Skitstövlar jag mött” – den skulle bli tjock. Eller ”Alla mina misstag”- den skulle också bli tjock, säger han till det samlade pressuppbådet.

Förre V-ledaren Lars Ohly sade för en tid sedan upp sitt medlemskap i Vänsterpartiet i protest mot det han anser är en orätt behandling mot honom sedan han anklagats för sexuella ofredanden på ett partievenemang i höstas.

En polisanmälan gjordes mot Lars Ohly men den har inte lett till någon utredning. Efter anklagelserna portades Ohly tills vidare från partiets evenemang.

Ohly har själv bett om ursäkt för det han kallar för olämpligt beteende och har också öppet kritiserat hur partiet agerat i frågan.

1 av 4

I samband med de anklagelser som riktas mot Vänsterpartiets förra partiledare avgick fyra av styrelseledamöterna i Funktionsrätt Sverige, paraplyorganisationen för 41 förbund som företräder personer med olika typer av funktionsnedsättningar och som Ohly företrätt sedan i maj förra året. Ledamöterna ansåg att Lars Ohly inte kunde företräda organisationen efter det som skett.

I princip alla förbund är representerade under extrastämman under onsdagen som hölls i Sundbyberg i Stockholm.

Efter en omröstning har organisationen kommit fram till att det inte längre finns något förtroende för Lars Ohly från medlemsförbunden. Därför kommer han inte att sitta kvar som ordförande.

”Under dagens extrakongress uttryckte en majoritet av Funktionsrätt Sveriges medlemsförbund att de inte har fortsatt förtroende för Lars Ohly, som ordförande för organisationen” skriver Funktionsrätt Sverige i ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen.

– Det är förbund som hållit tal både för och emot Lasse. Men alla har poängterat att han gjort ett bra jobb under den tid han suttit som ordförande, säger Monica Klasén McGrath, pressansvarig på organisationen.

En ny ordförande och val av ersättare för de fyra styrelseledamöter som lämnat organisationen kommer att ske vid kongressen 8 mars.

Ohly: ”Viktigt att organisationen fortsätter sitt arbete”

”Det är naturligtvis ledsamt att det inte längre finns ett förtroende för mig som ordförande i organisationen.”, skriver Lars Ohly i pressmeddelandet.

”Det viktigaste för mig är nu att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att Funktionsrätt Sverige ska kunna fortsätta vårt viktiga arbete. Jag kommer därför att finnas kvar som ordförande till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny ordförande får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb”, fortsätter han.

En rundringning som Ekot gjorde innan mötet visar att 16 av de 41 förbunden ville att Ohly skulle avgå, övriga ville inte svara och några uppgav att de ville att han skulle sitta kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM