Ingvar Kamprad död

Ikea-klassikerna som de flesta känner igen

avOskar Forsberg

Billy och Ivar hade en Poäng när de skulle Frakta möblerna till Klippan.

Namnen känns igen, eller hur?

Här är Ikea-klassikerna och varifrån deras namn kommer.

Namnen på Ikeas möbler, formatet på katalogerna och de bifogade bruksanvisningarna har i många fall varit upphov till snackisar och skämt.

Igenkänningen är för de flesta svenskar total när det kommer till de riktiga klassikerna, som till exempel bokhyllan Billy.

Den populära bokhyllan är formgiven av Gillis Lundgren och lanserades 1979. Den har sålts i miljontals exemplar världen över.

1 av 5
Ikeasoffan Klippan.

Bärkasse blev populär tvättkasse

Klassikern Billy ska vara döpt efter en tidigare informationschef hos Ikea, Billy Liljedahl. Denne ska ha tjatat om att företaget behövde göra fler bokhyllor.

En annan klassiker är den blå bärkassen Frakta som många använder till smutstvätten. Fåtöljen Poäng, som först lanserades under namnet Poem 1977, är en annan trotjänare i många hem världen över.

För att inte tala om lagerhyllan Ivar som förvarar verktyg, böcker och annat i tusentals hobbyrum och garage. Lika vanlig är soffan Klippan som lanserades 1979. Den finns i nästan otaliga färg- och mönsterkombinationer och är en av världens mest sålda soffor.

Välorganiserat namnsystem

Namnen på Ikeas möbler är alltid av skandinavisk karaktär. Detta har många gånger givit upphov till skratt hos kunder i exempelvis Frankrike, USA och Tyskland.

I Danmark väckte till exempel förvaringsmöbeln Knep stor uppståndelse när den lanserades.

Men varifrån kommer namnen? Finns det något system?

Enligt Business Insider finns det ett välorganiserat namnsystem. Till exempel får sängkläder namn efter blommor och växter. Bokhyllor efter yrken och skandinaviska pojknamn.

Soffor, fåtöljer och matbord heter samma som svenska orter. Gardiner och tyger får skandinaviska flicknamn.

ARTIKELN HANDLAR OM