Nyheter

Ex-prinsessans parti upplöses: "Deprimerande"

avTT

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Thai Raksa Charts ledare Preechapol Pongpanich när han anländer till domstolen.
Foto: AP/TT
Thai Raksa Charts ledare Preechapol Pongpanich med en bild på Ubolratana Rajakanya när partiet tillkännagav hennes kandidatur. Arkivbild.

Det thailändska partiet Thai Raksa Chart lanserade en ex-prinsessa som premiärministerkandidat.

Det gick sådär.

Nu upplöser landets författningsdomstol hela partiet.

Det tog bara tre dagar för Thailands valkommission att diskvalificera den före detta prinsessan Ubolratana Rajakanyas kandidatur. Därefter bad man landets författningsdomstol att upplösa partiet hon ställt upp för – och nu är det ett faktum.

– Domstolen har beordrat att partiet upplöses, säger domaren Taweekiet Meenakanit.

Thai Raksa Chart är lojalt med den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som lever i exil. Nu förbjuds medlemmarna i partiets styrelse att hålla på med politik i tio år framåt.

De nio domarna var eniga när de slog fast att Ubolratana Rajakanyas kandidatur var "en fientlig handling mot den konstitutionella monarkin".

– Monarkin står höjd ovanför politiken, och för att behålla den politiska neutraliteten kan kungen, drottningen och prinsessor aldrig utöva politiska rättigheter, säger Taweekiet Meenakanit.

Ex-prinsessan själv, som för närvarande befinner sig i Tyskland, har tagit till sociala medier för att uttrycka sina känslor efter upplösningen av Thai Raksa Chart.

"Det är en väldigt ledsam och deprimerande historia", skriver hon i en kommentar till en följare på Instagram.

Thailands kungligheter brukar hålla sig borta från politiken. Men det stoppade inte Ubolratana Rajakanya, syster till kung Maha Vajiralongkorn. I början av februari meddelade 67-åringen – som avsade sig sin prinsesstitel 1972 – att hon skulle ställa upp i det kommande valet, det första som hålls i Thailand sedan militärkuppen 2014. Hon utmanade därmed den sittande premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha.

Nyheten fick många i den thailändska maktsfären att gå i taket. I ett skarpt formulerat uttalande sade kung Maha Vajiralongkorn att hans storasyster betett sig mycket olämpligt, och kort därefter ratades hon av valkommissionen.