Regeringens sommargåva – fritt fram för altanbygge

Bostadsminister Per Bolund: Enklare ta en kaffe i solen

Grattis alla byggsugna villaägare– nu gör regeringen det enklare att bygga altan.

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 juli och sedan behöver du inget bygglov för altan.

– Vi vill se till att alla kan njuta av solen på sin egen altan, säger bostadsminister Per Bolund (MP).

Om du går i byggtankar till sommaren så kanske det nya förslaget låter lockande.

– Vi vill inte sätta käppar i hjulen för villaägare som vill bygga en egen altan. Vi vill göra det enkelt och minska krånglet. Nu slipper man ansöka om bygglov och man behöver inte uppfylla alla detaljplaners bestämmelser, säger bostadsminister Per Bolund (MP)

– Lagom till semestern ger vi människor möjligheten att enklare bygga uteplats till sitt boende och ta en kaffe i solen, säger han.

”Minskar krånglet”

I dag kan en altan kräva bygglov, beroende på hur de är byggda. Ett vanligt trädäck i marknivå kräver oftast inte bygglov men om en altan räknas som en ny- tillbyggnad kan bygglov krävas. Oftast blir det aktuellt när altangolvet får en viss höjd över marken eller utrymme skapas under golvet.

Men det kan ändras redan den 1 juli, om de nya bestämmelserna införs.

Per Bolund säger att samtliga fyra partier bakom Januariavtalet ligger bakom förslaget.

– Vi börjar nu aktivt att genomföra de punkter som vi kommit överens om.

Attefallshus, friggebod och...?

Tidigare har två ministrar fått olika byggnadstyper uppkallade efter sig. Attefallshuset kommer från den tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) och friggeboden uppkallades efter Birgit Friggebo (FP), även hon bostadsminister.

– Skulle man kalla det för ”Bolund-altanen” skulle inte jag ha någonting emot det.

Men det är kanske inte så slagkraftigt?

– Jag tror det är långtgående att tro att jag ska byta namn för att det skulle passa bättre till altanerna, säger Bolund med ett skratt.

M: ”Ett hån mot Sveriges unga”

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green anser inte att altanbygge är det som regeringen och bostadsministern ska fokusera på. Det finns viktigare saker menar han.

– Det är patetiskt. Det är ett hån mot unga människor som står utanför bostadsmarknaden och det handlar om prioriteringar. Är det detta som bostadsministern ska lägga sin tid på?, säger Mats Green (M).

– I sakfrågan är det inga problem med förenklingar men vi behöver radikala förändringar föra att göra det lättare för unga att skaffa bostad. Har det gått förbi Bolund att vi har bostadsbrist i Sverige, vår kanske största samhällsutmaning, då är det helt oacceptabelt. Per Bolund måste bör ja leverera.

Publisert:

LÄS VIDARE