Hudkrämsman släppt på fri fot

avTT

Foto: Karin Grip / SvD / TT
Mannen misstänks fortfarande för brotten men släpptes eftersom tingsrätten inte ansåg att han borde vara frihetsberövad. Arkivbild.

Den man som misstänks ha sprutat hudkräm och sexuellt ofredat kvinnor i Eskilstuna är släppt på fri fot. Under fredagens häktningsförhandling kom domstolen fram till att det inte fanns tillräckliga skäl att hålla mannen inspärrad – men han är fortfarande misstänkt.

Att polisen skulle ha gripit fel man anser åklagaren är uteslutet.

– I nuläget så är han misstänkt på sannolika skäl, det är den här personen. Det var ju inte på grund av misstankarna som han släpptes utan eftersom tingsrätten ansåg att det inte var proportionerligt att han skulle vara frihetsberövad, säger åklagare Lina Elswing till TT.

Hon begärde mannen häktad eftersom hon menar att han kanske fortsätter att begå brott eller kan försvåra utredningen.

– Min bedömning var att det var proportionerligt, säger hon.

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps i onsdags efter att ha varit sökt av polisen under några veckor. Han misstänks för sexuellt ofredande vid tolv tillfällen.

Enligt polisen ska mannen ha sprutat hudkräm och tafsat på en rad kvinnor i åldrarna 13–60 i framför allt centrala Eskilstuna. Kvinnorna har anmält att de utsatts för liknande ofredanden mellan den 13 februari och den 2 mars i år. De flesta har uppgett att en okänd man rört vid dem för att sedan spruta kräm på dem.

Trots att mannen inte är frihetsberövad så fortsätter utredningen som förut, säger Lina Elswing. Mannen har inte kommit med något erkännande och nekar fortsatt till brott.

– Det finns en del utredningsåtgärder kvar att göra, säger Elswing.