Mordet i Knutby förändrar skolan

avOisin Cantwell

NYHETER

Dom i går: Våld och tvång får inte användas mot olydiga elever

KNUTBY. Mordet i Knutby har märkligt nog lett till en dom i Högsta domstolen som varje lärare borde läsa.

Den förkunnades i går och säger att våld och tvång aldrig får användas för att få en elev att lyda.

Den säger också att Fredrik Svedlund, 18, vann den sex år långa striden mot två av medlemmarna i Knutby församling.

Foto: Foto: JOCKE BERGLUND
”Domen är en lättnad”, säger Fredrik Svedlund, 18, som än i dag är traumatiserad av händelsen som ägde rum för snart sex år sedan.

– Domen är en lättnad. Ett kvitto på att vi har haft rätt, säger den unge mannen som ännu bor hemma hos sina föräldrar i Knutby, snart är klar med elektrikerutbildning på gymnasiet och älskar att köra motorcross.

I mars 2003 släpade en lärare och en elevassistent in den då elvaårige pojken på en toalett i Knutby skola, låste dörren, satte sig på honom och höll fast armar och ben sedan han bråkat med en annan elev.

– Jag fick panik. Jag har än i dag svårt att åka hiss.

Ingenting hände

Fredriks mamma Monica, som sitter bredvid sin son vid köksbordet, säger att hon blev tokig då hon en vecka senare fick höra talas om bestraffningen.

– Jag sammankallade ett möte med lärare och rektor. Ingenting hände. Jag pratade med skolförvaltningen i Uppsala, ingenting hände.

Här kunde historien ta slut. Men den 10 januari 2004 hittades pastor Helge Fossmos unga fru mördad i sin säng och en ung man svårt skottskadad i en annan villa i Knutby.

Under mordutredningen fick polisen flera tips om övergrepp och bestraffningar i Knutbyskolan, där en tredjedel av personalen tillhörde församlingen. Utredningar inleddes och lades ner i brist på bevis.

Fredriks fall var dock speciellt. Hans klasslärare hörde pojkens skrik inifrån toaletten och försökte få de vuxna att öppna. Efteråt skrev hon ner allt i detalj:

”Jag hör att han har svårt att andas”.

Med lärarens vittnesmål som bevis åtalades i november 2005 elevassistenten Samuel Frankner och läraren Åsa Grimborg för olaga frihetsberövande och misshandel.

Frankner, som var ett huvudvittne i mordrättegången eftersom han hittade både den ihjälskjutna pastorsfrun och den skadade mannen, och Grimborg nekade.

De dömdes i både tingsrätt och hovrätt. Även här kunde historien ta slut. Men Högsta domstolen tyckte att det var principiellt viktigt att reda ut vad lärare får göra och tog upp fallet.

Att juristerna än en gång kom fram till att det inte är okej att låsa in barn och sätta sig på dem är inte överraskande, men domen är viktigare än så.

– Detta innebär att tvång och våld aldrig får användas för att få en elev att lyda, vilket även kommer att påverka den nya skollagen som håller på att utformas, säger pojkens advokat, Åsa Gunnard.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén beskriver domen som en viktig pusselbit. Nu kommer alla skolor kunna ”föra en normdiskussion utifrån ett gemensamt regelverk”.

Nya tongångar

Knutby var i går fuktigt och blåsigt och församlingen har fem deltidsanställda pastorer och cirka 90 medlemmar, ungefär lika många som vid tiden för mordet.

De stödde Frankner och Grimborg med böner om att ”sanningen skulle komma fram” då de åtalades för över fyra år sedan. I går lät det annorlunda.

– Det här är en dumhet som lärare har gjort mot barn och har inget med oss att göra, säger församlingens föreståndare Kim Wincent.

Åsa Grimborg sparkades, men fick skadestånd i arbetsdomstolen.

– Det är skönt att det är över. Jag tycker fortfarande jag gjorde vad den situationen krävde. Jag hoppas det här leder till en diskussion om lärarens roll i skolan.

Samuel Frankner, som i går även dömdes för ringa misshandel av en annan elev, gick inte att nå.