”De kan betala sitt bröllop själva”

Aftonbladets läsare skeptiska till statlig finansiering av Victorias bröllop

Här är dokumentet där riksmarskalken ansöker om mer pengar till hovets verksamhet.
Här är dokumentet där riksmarskalken ansöker om mer pengar till hovets verksamhet.

Kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop är på allas läppar.

En fråga som många ställer sig är hur bröllopet ska finansieras.

Hovet begär mer pengar från regeringen.

Men många av Aftonbladets läsare är kritiska och på Facebook växer upproret.

På Facebook har flera grupper redan startats i protest mot kronprinsessans bröllop som kan bli kostsamt för skattebetalarna. Gruppen "Vägra betala Victorias bröllop" har på cirka en vecka växt från att ha cirka 3 500 medlemmar till cirka 25 000 medlemmar.

"Att det ska finnas en familj som är över alla andra familjer, som vi ska ge pengar till är helt absurt", skriver en medlem.

"Dom kan betala sitt bröllop själva... Inte var det nån som betalade mitt", skriver en annan.

Ingen mer skatt

Andra tar upp finanskrisen och anser att skattepengarna borde gå till viktigare ändamål.

"Dags för monarkin att klippa sig och skaffa sig ett riktigt jobb! Slut på socialbidraget nu", skriver en medlem.

Samtidigt så finns det också dem som är positiva till att vara med och finansiera kronprinsessans bröllop. På Facebook har man bland annat startat gruppen "Vi som vill betala för Victorias Bröllop" som i skrivande stund har 117 medlemmar.

"Jag förstår inte varför folk klagar.. Det är inte så att vi kommer och betala mer skatt för att få ihop bröllopet utan att det tas från pengar som redan finns", skriver en medlem där.

Ber om pengar

På frågan "Borde regeringen skjuta till pengar för att betala Victorias bröllop?" som publicerades på aftonbladet.se på onsdagen svarade över 80 procent nej. Vid 11-tiden på förmiddagen hade över 65 000 unika besökare svarat.

Samtidigt kan Aftonbladet i dag avslöja att hovet begär mer pengar från regeringen för att finansiera bröllopet mellan kronprinsessan och hennes Daniel Westling. Artikeln blev flitigt kommenterad och många läsare var kritiska till låta skattepengar bekosta bröllopet, inte minst på grund av att det just nu är lågkonjunktur.

"Kungen har haft många år på sig att planera för det här ekonomiskt. Det skulle vara en bra gåva av Kungen till folket (för en gångs skull), att själv betala sina ungars bröllop”, skriver signaturen Adam M-L.

Signaturen "Tonyviking" skriver "Låt dom själva betala detta. Sverige behöver varenda krona till att ta sej ur krisen inte att stötta kungahuset".

Här ber kungen om mer pengar
Publisert: