Läsarnas dom: Avgå från LO

avJohan Arkert

Aftonbladetläsarnas förtroende för Wanja Lundby-Wedin som ordförande för LO är lågt.

När över 20 000 personer svarat på frågan om hon borde avgå från LO hade närmare 90 procent röstat ja.

– Wanja Lundby-Wedins förtroende är totalt förbrukat även inom LO, skriver Druid i en artikelkommentar.

Klockan 20.23 på söndagskvällen hade 20 685 personer röstat i frågan om Wanja Lundby-Wedin borde lämna LO.

Ja, anser 87.8 procent.

Många läsare skriver att de fortfarande är upprörda över styrelsens agerande när den godkände AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen det guldkantade pensionsavtalet.

”Lämna ALLA dina uppdrag”

Att Wanja Lundby-Wedin i dag meddelade att hon lämnar AMF Pensions styrelse har inte fått stormen runt henne att avta.

– Fattar du inte Wanja? Du måste lämna ALLA dina uppdrag. Försök inte längre att klamra dig fast i toppen. Du är rökt. Dina polare håller på att lämna dig, för att de inte också ska falla med dig, skriver Wanjal i en artikelkommentar.

– Vad tröttsamt med en människa som inte förstår eller vill förstå. Wanja, avgå som LO ordförande! Gör det NU! Inget mer fördröjande. Förtroendet för dig är helt kört i botten, oavsett om det är AMF, LO eller Socialdemokraterna! Sluta nu! skriver steffefyrtiosex.

Även Mona Sahlin får kritik för lördagens kommentar om att LO-basen borde lämna sitt styrelseuppdrag i AMF Pension.

”Hon har blivit en syndabock!”

– SKÄMS, Mona Sahlin! Är det så här man behandlar sina vänner och meningsfränder inom ditt socialdemokratiska parti? Du den första socialdemokratiska partiledaren i Sverige anklagar den första kvinnliga LO-ordföranden för ditt eget misslyckande, skriver Fimpompej.

I i stort sett samtliga artikelkommentarer uttrycker läsarna att Wanja Lunby-Wedin borde lämna LO.

Men det finns även de som inte gett upp helt på henne.

– Rent seriöst var det inget fel med Wanja. Hon har blivit en syndabock! skriver bombe.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.