Anders Borg spår massarbetslöshet

En arbetslöshet på nära 12 procent.

Ett tillväxtras på över 4 procent.

Finansminister Anders Borgs prognos för de kommande åren är nattsvart.

– Det dröjer länge innan vi ser några vårtecken, sa Borg vid en pressträff i dag.

Och budskapet till kommunerna, landstingen, de arbetslösa och alla andra som väntar på mer pengar från regeringen var tydligt:

– Utrymmet för permanenta ofinansierade reformer är mycket begränsat, sa Borg och upprepade med betoning på varje ord:

– Utrymmet är mycket begränsat.

För sedan augusti förra året har de offentliga finanserna försvagats med 150 miljarder. Arbetslösheten har stigit med två procent och det blir bara värre.

Vet inte när botten nås

Om två år, 2011, räknar regeringen med en arbetslöshet på nära 12 procent. 12 procent. I år väntas tillväxten rasa med 4,2 procent.

Vi vet inte om botten är nådd.

– Det är mycket osäkert när en vändning kommer. Den gamla bondepraktikan säger att det kommer sju besvikelser innan våren är här, sa Borg.

Att Sverige drabbas så hårt beror på att vi är ett litet, exportberoende land. När hushållen i USA och övriga Europa håller i plånböckerna och slutar köpa bilar, kylskåp och frysar – då slår det direkt mot lilla Sverige med alla våra fina industrier.

– Vi drabbas bland de hårdaste för att vi har mycket att vara stolta över, sa Borg.

Gav inga löften

Samtidigt påpekade han som så många gånger förr att regeringen bedriver en mycket expansiv politik. Sedan i höstas har man satsat 45 miljarder för att möta konjunkturläget. Konjunkturinstitutet vill se mer pengar. Ytterligare åtta miljarder i år och 50 miljarder nästa år. Men Anders Borg gav inga löften. Tvärtom.

– Spelar vi bort de utrymmen vi har i dag hamnar vi i en sits där a-kassan ställs mot barnomsorgen och pensionärerna.

– Det finns ingenting som säger att jag inte står här i november och redovisar ytterligare försvagningar av de offentliga finanserna. Jag tänker inte gå in i 2010 utan marginaler, sa Borg och tryckte återigen på varje ord.

Den 15 april läggs vårbudgeten. Då kommer svaret på hur mycket Anders Borg är villig att ge alla de som nu ropar efter mer pengar för att möta krisen.

Blocket Jobb - Lediga jobb
Publisert: