Receptionisten spelade död – larmade polisen

avLinda Hjertén

Receptionisten träffades i magen när gärningsmannen stormade in på migrationscentret med två vapen.

Hon spelade död – och lyckades larma polisen.

– Hon matade oss med viktig information under 90 minuter. Hon är en hjälte, säger polischefen Joseph Zikuski till AP.

Blodbadet i staden Binghamton utanför New York i går slutade med 14 döda och ett land i chock.

Motivet till massakern är ännu oklart. Gärningsmannen, som man tror är en 42-årig man vid namn Jiverly Wong, sköt sig själv till döds efteråt.

Sköts i magen

En av de överlevande är receptionisten på the American Civic Association, en myndighet som hjälper asylsökande och flyktingar med bland annat medborgarskap och rådgivning.

Hon och hennes kollega var de första som gärningsmannen mötte när han stormade in i lokalen efter att ha blockerat den bakre utgången med sin bil. De hann knappt reagera innan han sköt.

– Jag tror inte att han sa något till dem. Han började bara skjuta, säger polischefen Joseph Zikuski till pressconnects.com.

Den ena receptionisten avled direkt.

Den andra receptionisten träffades i magen. Hon spelade död tills Wong försvunnit in till klassrummet bredvid och kröp sedan in under ett skrivbord med en telefon. Viskande larmade hon polisen.

Hörde skotten

Klockan 17.31 svensk tid nådde larmsamtalet polisen.

Receptionisten berättade då enligt polischef Joseph Zikuski hur hon hörde skotten från rummet bredvid. Hon gav sedan polisen nformation om vad som pågick inne på migrationscentret, vad hon såg och hörde.

– Hon matade oss med viktig information under 90 minuter, trots att hon var svårt skadad. Hon är en hjälte, säger polischefen Joseph Zikuski till AP.

"Ska det aldrig sluta?"

Polisen kunde på grund av det snabba larmsamtalet vara på platsen endast två minuter senare. Men då hade gärningsmannen redan tagit livet av 13 personer och sig själv och skadat minst fyra personer allvarligt.

Det första insatsstyrkans personal möttes av när de kom in i byggnaden var enligt ABC News den döda receptionisten, skjuten i huvudet.

Sedan fann de gärningsmannen död på ett kontor beväpnad med de två handeldsvapnen och en jaktkniv.

Zhanar Tokhtabayeva från Kazakhstan deltog i en engelskakurs när massakern började.

– Jag hörde skotten. Alla skott. Jag hörde inga skrik. Bara tystnad mellan skotten. Det pågick så länge, jag tänkte: Ska det aldrig sluta? Jag trodde att mitt liv var över, säger hon till ABCNews.