1,55 per skalle – det är tokbilligt

avLena Mellin

NYHETER

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om bröllopsnotan

Kronprinsessan Victorias bröllop kostar 1,55 kronor per person.

Det är det värt.

Eller?

Lena Mellin.

Nästa år får hovet 10 miljoner extra för att klara kostnaderna

i samband med kronprinsessans bröllop i juni. UD, som ska underhålla de utländska dignitärerna, får 4 miljoner extra.

14 miljoner kronor är, å ena sidan, väldigt mycket pengar i ett Sverige där företag och organisationer skärskådar varenda kriskrona innan den satsas. Summan motsvarar driften av 175 förskoleplatser under ett år.

14 miljoner är, å andra sidan, ­inte särskilt mycket pengar. Det är inte mer än 1,55 per svensk och mindre än en hundradel av Sveriges medlemsavgift till EU.

Det är prinsessbröllopet givetvis värt. Det spelar ingen roll hur mycket Svenska institutet, UD, lokala turistorganisationer, Invest in Sweden eller andra satsar på att putsa upp bilden av Sverige. Prinsessbröllopet slår allt utom möjligen Stieg Larssons deckare.

Men, invänder den surmagade, bröllopet kunde väl kungen betala själv, han är ju en för­mögen man?

Den som säger det har inte förstått vilken roll monarkin spelar i vårt samhälle. Kungen, drottningen och deras barn har gått med på att spela en slags offentlig teater mot betalning.

Uteblir betalningen blir det ­givetvis ingen pjäs. Kronprinsessas bröllop går i värsta fall från en stortstilad uppvisning av det bästa Sverige har till en privat ceremoni där bara de allra närmaste får delta.

Sverige är ett litet land i norr och vi är starkt beroende av vår export. Vi borde alltså vara glada för all den pr vi kan få. Och bättre än ett bröllop mellan en blåblodig prinsessa och en gymägare från Ockelbo kan det knappast bli.

Det får vi för bara 1,55 per skalle. Tokrea kallas sånt.