Listeria i skinkpålägg

NYHETER

Scan drar tillbaka kokt och rökt skinka

Scan har upptäckt spår av listeria i ett parti med kokt och rökt skinka.

Köttproducenten har därför dragit tillbaka hela partiet.

– Det kan finnas enstaka produkter ute i butik, men de är spärrade och går inte igenom i kassan, säger Margareta Thorgren, informationschef på Scan.

Scan har beslutat att dra tillbaka två partier med ekologiskt smörgåspålägg. Det gäller produkter med namnen Ekologisk kokt skinka, 100 gram med förpackningsdag 27 juli 2009 och Ekologisk rökt skinka 100 gram med samma förpackningsdag, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Anledningen till att Scan drar tillbaka produkterna är att man vid en rutinmässig provtagning påvisat spår av bakterien listeria.

– Spår av listeria upptäcktes vid ett av fem prov. Det är inte ens säkert att det är listeria, vi får de slutgiltiga provsvaren på måndag, säger Margareta Thorgren.

Produkterna är nu spärrade, skriver Scan, och kommer att återtas för destruktion.

– Produkterna har nått grossist och kan också ha hunnit nå butik i vissa fall. Men butikerna ska ha plockat bort dem och spärrat dem, säger Thorgren.

Listeriabakterien kan ge personer med nedsatt immunförsvar hjärn- och hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Hos gravida kan fostret skadas. Även dödsfall har inträffat.