Federley petas

avJohanna Klaasen

Så ska Maud rädda sin riksdagsplats

1 av 2 | Foto: Foto: JOHAN FRÄMST
Nummer ett Maud Olofsson ska enligt uppgift till Aftonbladet ta första platsen på Centerpartiets lista i Stockholm inför riksdagsvalet.

Centerns opinionssiffror rasar.

Nu ska Maud Olofsson räddas genom att ta förstaplatsen på nomineringslistan i Stockholm inför riksdagsvalet.

Samtidigt kör partiet över medlemmarna och petar ner Fredrick Federley.

Medlemmarna i Stockholmscentern har inför nomineringarna till riksdagen röstat fram partiets starke man, riksdagsledamoten Fredrick Federley, som etta på listan.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Stockholmscenterns nomineringskommitté kört över medlemmarna.

Enligt uppgift till Aftonbladet har man i stället valt partiledaren Maud Olofsson till förstaplatsen. Miljöministern Andreas Carlgren går in som tvåa, medan Fredrick Federley petas ner till en tredjeplats.

Vill varken bekräfta eller dementera

Inget unikt beslut, menar nomineringskommitténs ordförande Björn Mellstrand, som varken vill bekräfta eller dementera de nya uppgifterna.

– Nästan alla partiledare kandiderar på listor i Stockholms stad. Sedan är Maud Olofsson en populär person bland väljare och partimedlemmar i Stockholm. Vi skulle gärna gå fram med henne som en av våra toppkandidater.

Enligt en källa i partiet finns det en utbredd rädsla för att Västerbotten ska förlora sitt mandat i riksdagen, vilket hör ihop med SCB:s senaste mätning som visat att stödet för partiet minskat med nära tre procent sedan valet 2006.

– Det handlar om en rädsla för Mauds plats. Därför tar man till både hängslen och livrem, säger Aftonbladets källa.

Olofssons position som toppkandidat för Stockholmcenterns bäddar för intern konflikt då regionfrågorna får stå tillbaka för allianspolitiken.

– Det blir helt klart en annorlunda karaktär på valrörelsen i Stockholm. Maud kommer inte kunna driva Stockholmscenterns frågor på samma sätt. En partiledare måste vara mer allianslojal än en riksdagsledamot och kan därför inte vara lika stridbar i den regionala politiken, säger Henrik Sjöholm, tidigare politisk strateg hos Maud Olofsson.

Vill inte kommentera

Enligt Fredrick Federley innebär detta ett större ansvar för Stockholmskandidaterna.

– Med Maud som etta på listan är det ännu viktigare att vi som kandiderar för Stockholm är ännu tydligare med vår liberala reformagenda.

Maud Olofsson hälsar via sin pressekreterare att hon inte vill kommentera saken.