Inget hot från svininfluensan

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Massvaccination och sprittvättade händer besegrade viruset

Svininfluensan är besegrad.

Och det kan vi tacka massvaccination och sprittvättade händer för.

– Människor kan känna sig lugna, säger statsepidemologen Annika Linde.

Viruset.
Foto: Scanpix
Viruset.

Antalet insjuknade i svininfluensan minskar stadigt i Sverige. De senaste veckorna har bara ett tiotal fall rapporterats i hela landet.

Och nu blåser alltså Smittskyddsinstitutet faran över.

– Det verkar som om det i stort sett är över. Det stämmer också väldigt väl med de modelleringar vi har gjort och den vaccinationsfrekvens vi har haft. Några månader framåt åtminstone kommer det nog att vara ganska lugnt, säger statsepidemologen Annika Linde till SVT Rapport.

"Folk blir inte smittade"

Enligt Annika Linde var det massvaccinationerna och den goda handhygienen som svenskarna sysslat med under hösten och vintern som blev virusets fall.

– Vaccinationen gör att viruset har en liten chans att ge stora utbrott i Sverige. Fall kan förekomma, men vi har vaccinerat så många att vi har fått ett ganska gott skydd på gruppnivå. Folk blir inte smittade, så viruset har svårt att ta sig fram, säger hon till Rapport.

Sammanlagt har 11 000 fall av svininfluensan rapporterats i Sverige. Ett tjugotal svenskar har dött.

"Fortsätt med handtvätten"

Men även om trycket på sjukvård och samhället var hårt under den mest kritiska perioden – vecka 44 till 49 – tycker Annika Linde ändå att svininfluensaviruset förde något gott med sig.

– Det har visat sig att den handtvätten och handhygien vi har sysslat med har dragit ner infektionsfrekvensen totalt, så den tycker jag att vi ska fortsätta med, även om vi har ett influensahot eller inte, säger Annika Linde.

I Europa har cirka 1 800 människor dött och i hela världen har cirka 11 000 människor dött i svininfluensan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN