Här kör han – utan körkort

avZendry Svärdkrona

Professorns olycksoffer: Polisen borde ta hans bil

1 av 3 | Foto: Foto: JONAS JONZON
kört olagligt i tio år Här kliver professern in bakom ratten i sin bil för att köra iväg utan att ha körkort. Hittills har han dömts för sju olovliga körningar under de senaste tio åren som han har saknat körkort. Nu är han en av dem som polisen hålller extra koll på.

Här är några av landets värsta trafikdårar.

Tillsammans har de dömts för hundratals olovliga körningar – ofta på fyllan.

Nu ska polisen jaga dem med blåslampa.

– Lyckas vi få bort de här personerna kommer Stockholms gator att bli säkrare, säger kommissarien Peter Ågren.

Sedan en tid tillbaka har Citypolisen arbetat med att kartlägga de personer som dagligen kör bil inne i Stockholm – ofta utan körkort och påverkade av narkotika eller alkohol.

Särskild lista

Tillsammans med åklagare, kronofogden och andra myndigheter ska de få bort dessa personer från Stockholms vägar. En särskild lista på ett hundratals personer har upprättats – den så kallade Invitlistan.

Invit står för insats mot vaneförbrytare i trafiken. Alla som är uppsatta på listan kommer att punktmarkeras. Deras bostäder, bilar och arbetsplatser kommer att kartläggas för att underlätta polisens arbete.

Körkortslös i 10 år

– Det är en stor blandning av människor. Allt från grovt kriminella till ”vanliga” människor med alkoholproblem. Genom att få bort dem kan vi öka tryggheten i trafiken, säger Peter Ågren, kommissarie på operativa samordningsenheten City polismästardistrikt.

En av männen på Invit-listan är en 76-årig KTH-professor. Han har kört bil utan körkort i tio år och upprepade gånger dömts för olovliga körningar samt vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycka.

Professorn körde på Daniel Hissing vid Drottning Kristinas väg – och smet från olycksplatsen.

Dagen efter att professorn dömts såg Daniel honom köra bil igen.

– Jag blev så jäkla förbannad. Nu kör han mindre bil, men han kör av och till. Hans bil syns ofta på KTH:s parkering.

För några veckor sedan såg en arbetskollega till mig honom köra bil. Polisen borde ta hans bil, säger Daniel Hissing.

En annan person på listan är en 53-åring som dömts för mord.

Han saknar körkort. 53-åringen har gjort sig skyldig till minst 77 olovliga körningar samt flera fall av rattfylleri. Förutom mord är han även dömd för vapen- och narkotikabrott samt olika stölder.

En metod för att förhindra personer på Invitlistan att fortsätta köra bil är att beslagta bilarna.

– Flera av dessa personer har skatteskulder. Om inte åklagaren kan förverka bilen, kan vi genom samarbete med kronofogden ändå beslagta deras fordon, säger Peter Ågren.

Fler att jaga

Polismannen Johan Kust är initiativtagare och koordinator för Invit-modellen.

– Det finns värre vaneförbrytare i trafiken i Väster- och Söderort, men nu koncentrerar vi oss på de som bor och verkar i city, säger Johan Kust.