Åtta får gå efter porrskandal på LFV

avErik Wiman

NYHETER

Porrskandalen skakar Luftfartsverket.

Åtta personer får lämna sina jobb för att de har porrsurfat på det statliga verkets datorer.

En person är anmäld misstänkt för barnporrbrott.

Kapaciteten på Luftfartsverkets datanätverk försämrades drastiskt och för en dryg månad sedan gjordes en säkerhetskontroll. Resultatet visade en skrämmande bild av de anställdas datoranvändning.

Åtta personer har nu fått lämna sina jobb.

– Vi har bland annat hittat barnpornografiskt material, säger informationsdirektören Lars Röhne.

Polisutredning

Den anställde som tros ha besökt barnporrsajter sade upp sig när han konfronterades med misstankarna. Han är nu föremål för en polisutredning.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska omfattande mängder material hittats där barn utsätts för sexuella övergrepp.

– Jag vill inte gå in på några detaljer, men vi har lämnat över en viss mängd bevismaterial till polisen, säger Lars Röhne.

Polisen i Norrköping bekräftar att man på måndagen tog emot en anmälan om barnporrbrott.

– Vi har tagit emot den, men har än så länge inte hunnit titta närmare på ärendet, säger Thomas Månsson, chef för våldsroteln.

Porrsurfade systematiskt

Ytterligare sju personer har nu sagts upp från sina arbeten vid tre av LFV:s anläggningar. De har systematiskt använt det statliga verkets datorer för att besöka porrsajter.

– Somliga har ägnat upp till 75 procent av arbetstiden åt otillåten internetsurfing, säger Lars Röhne.

Datorerna har också använts för att olaglig nedladdning, något som enligt Röhne har ökat risken för virus att få fäste i nätverket.

”Mycket allvarligt”

Luftfartsverket har strikta regler för hur arbetsdatorerna får användas. Samtliga anställda skriver på ett avtal där de lovar att följa reglerna. Bara i undantagsfall får datorerna användas för privat bruk. Besök på porrsajter är absolut förbjudet.

– Vi ser därför mycket allvarligt på det som har inträffat, dels strider det mot våra policy och dels riskerar det att förstöra vårt datorsystem.

Hur har de kunnat ägna så mycket tid åt porrsurfing på jobbet?

– Det är en mycket bra fråga som jag inte har något bra svar på. De enda förklaringen jag ser är att det är väldigt spridda arbetstider på LFV.