Nyheter

Läsarna: Vi håller på dig, Göran!

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Aftonbladets läsare vill som KD inför budgetförhandlingarna: satsa på pensionärerna och de arbetslösa

Skippa skattesänkningen.

Satsa på de arbetslösa och pensionärerna i stället.

Det är budskapet från Aftonbladets läsare när regeringen i dag samlas för budgetförhandlingar på Harpsund.

De arbetslösa först. Därefter pensionärerna. När aftonbladet.se i går frågade vilken grupp som har högst prioritet när pengarna ska fördelas hamnade läsarna nära Kristdemokraterna. Nästan var tredje läsare satte mer pengar till pensionärerna högst.

– Jag är inte förvånad, men det känns ändå bra att många vid sidan om jobben sätter pensionärernas villkor högt på listan över angelägna förbättringar, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i en kommentar till Aftonbladet.

Samlas på Harpsund

I dag samlas han och regeringskollegorna på Harpsund, statsministerns sommarbostad i Sörmland för budgetförhandlingar. Det ekonomiska utrymmet är begränsat. Samtidigt har de fyra regeringspartierna sina hjärtefrågor. Moderaterna är ensamma om att vilja sänka skatten för de som jobbar ännu en gång, i alla fall om ekonomin så tillåter.

Centerpartiet tänker främst på företagen och vill sänka arbetsgivaravgiften med en procent. Kristdemokraterna tycker att det är pensionärernas tur. De bör kompenseras för den sänkning som väntar nästa år när bromsen slår till i pensionssystemet. Folkpartiet sätter kommunerna och de arbetslösa främst.

”Vi är fyra partier”

Det gör också Aftonbladets läsare. Nästan varannan vill ge mer till de arbetslösa, var tredje mer till pensionärerna och drygt var tionde önskar extra pengar till kommunerna. Att sänka inkomstskatten eller satsa på företagen kommer långt ner på önskelistan. Samma sak visar en opinionsundersökning beställd av fackförbundet TCO, som publicerades i går.

Kristdemokraterna är regeringens minsta parti, hur troligt är det att just era prioriteringar ska få gehör i förhandlingarna om budgeten?

– Vi är ett av fyra partier i alliansregeringen. Vi har lika stor möjlighet att påverka som de andra partierna, säger Lennart Sjögren, Kristdemokraternas partisekreterare.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: