Nu är det din tur, Madde!

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu förlovar sig prinsessan med Jonas Bergström

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström förlovar sig. Kungen och regeringen har gett sitt godkännande.

Vigseln kommer att äga rum efter kronprinsessan Victorias bröllop.

Nu har prinsessan Madeleine, 27, förlovat sig med sin Jonas Bergström, 30. Paret befinner sig just nu på Solliden på Öland tillsammans med kungen och drottningen.
Foto: Foto: CHARLES HAMMARSTEN/IBL
Nu har prinsessan Madeleine, 27, förlovat sig med sin Jonas Bergström, 30. Paret befinner sig just nu på Solliden på Öland tillsammans med kungen och drottningen.

I dag offentliggjordes prinsessan Madeleines, 27, och Jonas Bergströms, 30, förlovning. Nu har Sverige fått ytterligare ett kungligt förlovningspar. För sex månader sedan höll kronprinsessan Victoria, 32, och Daniel Westling, 35, presskonferens på slottet i Stockholm. I dag möter Madeleine och Jonas pressen på sommarslottet Solliden. Här samlas nu den närmsta familjen för att fira förlovningen.

Godkändes av kungen

Madeleine och Jonas har varit ett par i över sju år. De träffades 2002, samma år som kronprinsessan Victoria och Daniel Westling blev tillsammans. Det var Madeleines bästa vän Natalie Rosta, 26, och hennes pojkvän Dag Werner, 30, som presenterade dem för varandra. I samband med att Jonas flyttade in i Madeleines lägenhet i Hovstallet 2008 blev förhållandet allt mer seriöst. Enligt uppgifter till Aftonbladet gav kungen sitt godkännande till förlovning redan då. Det finns ingen regel som hindrat Madeleine och Jonas från att förlova sig före kronprinsessan, men de har själva valt att vänta.

De delar på ansvaret för prinsessans jack russel Zorro och tidiga morgnar kan man se dem sällskapa till jobbet. Jonas arbetar på advokatbyrån Vinge på Norrmalmstorg. Ett stenkast därifrån ligger World Childhood Foundations huvudkontor där prinsessan är projekthandledare.

Väntar på Victoria

– De har längtat efter att få vara ett par officiellt. När alla andra kompisar har gift sig och skaffat barn kan man förstå att även Madeleine vill leva det livet, säger en vän till paret.

Det är ovanligt att det sker två förlovningar samma år inom en och samma kungafamilj. En viktig faktor som spelar in är kungahusets och UD:s budget för kungliga giftermål. Kronprinsessans bröllop nästa år uppskattas kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor. En stor del av notan kommer skattebetalarna att få stå för. Två kungliga bröllop kan tära hårt på apanaget. Kungen kommer att göra som sin kusin drottning Margrethe i Danmark och bidra till båda bröllopet ur egen ficka. Hon betalade en del av kronprins Frederik och kronprinsessan Marys bröllop 2004.

Något dubbelbröllop blir det inte. Hovet är mycket medveten om marknadsföringskraften i kungliga bröllop. Den 19 juni 2010 gifter sig kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Efter det är det fritt fram för Jonas och Madeleine.

Publicerad: