Stanna hemma – tills barnen är 16

avEva Buskas

(S) vill låta föräldrarna ta ledigt med tonårsbarnen

Vill du umgås med tonårsbarnen i stället för att sitta på jobbet?

Om S vinner valet kan du ta ut föräldraledighet ända till ungarna fyller 16.

– Det skulle vara kanon, säger tvåbarnspappan Staffan Ahlandsberg, 41.

Foto: Magnus Sandberg
Vill du kunna ta ut föräldradagar tills barnen fyller 16? Staffan Ahlandsberg, 41, reklamare, Stockholm med hustrun Lotta och döttrarna Vera, 5, och Ellen, 2. – Det skulle vara kanon! Vår taktik har varit att ha längre sammanhållande ledigheter med barnen, så vi har sparat dagar hela tiden. Det vore jättebra att kunna ta ut dem fram tills barnen är 16 i stället för 8 som i dag.

Det ska vara lättare att få ihop vardagen för den som jobbar och har barn.

Oavsett om det handlar om att förlänga semestern för att passa med barnens sommarlov, eller att jobba kortare dagar för att hinna hämta barnen på fritids.

Fördubblad tid

Det tycker Socialdemokraterna som i sin skuggbudget i morgon föreslår att man ska kunna ta ut sin föräldraledighet fram tills barnet fyller 16, i stället för åtta år som i dag.

– Tanken är att man ska kunna använda föräldraförsäkringen längre, till exempel för att kunna följa med en tonåring till skolan eller om man har en tolvåring som behöver en förälder hemma under sportlovet, säger Veronica Palm (S) som är vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och talesperson i skolfrågor.

Hårt ekonomiskt läge

Men förslaget får inte kosta något – det finns det inte pengar till. Så trots den fördubblade tiden för uttag av föräldrapenning, är antalet dagar med ersättning fortfarande detsamma: 390 dagar med föräldrapenning och ytterligare 90 dagar med lägstanivå.

– Det finns inte ekonomiskt utrymme helt enkelt. Tanken är inte att man ska kunna vara hemma heltid när barnen är större, utan meningen är att man ska ha samma flexibilitet även för tonårsbarn, säger Veronica Palm.

Öppnar för förändring

Men även om det inte finns några pengar för extradagar i dag, öppnar Veronica Palm för att det kan bli aktuellt med fler föräldradagar när det finns utrymme i budgeten.

– För oss är det inte av Gud givet att föräldraledigheten ska vara 13 månader. Föräldraförsäkringen behöver ständigt förändras, säger hon.

Fotnot: Läs mer om Socialdemokraternas skuggbudget på Debatt.