Passagerarflyget spårlöst borta

Befaras ha kraschat i Atlanten

PARIS/STOCKHOLM.

Två svenska kvinnor och ett barn fanns ombord på planet, bekräftar UD.

Fortfarande sent på måndagskvällen fanns inga spår efter det saknade planet.

Redan vid 21-tiden fick svenska ambassaden i Paris uppgifter om att tre svenskar fanns ombord på Air France-planet.

Vid halv tolv inatt kunde UD:s pressjour i Stockholm bekräfta att det fanns tre svenska medborgare, två kvinnor och ett barn, bland passagerarna.

Den ena svenska kvinnan bor i Norge.

”Reste inte tillsammans”

– Det är en yngre kvinna. Den andra kvinnan och hennes barn bor i Brasilien, säger Ellinor Lundmark på UD.

Anhöriga till de tre svenskarna är underrättade.

Pressrådet vid Sveriges ambassad i Paris, Arne Kallin, hade tidigare i kväll inte några uppgifter om svenskarnas slutdestination, eller deras åldrar.

– Barnet var i skolålder, säger han till Aftonbladets korrespondent Magnus Falkehed.

Enligt Arne Kallin figurerade barnet tidigare på UD:s lista för svenskar, men det visade sig att barnet reste på brasilianskt pass.

– Vi tror dock att barnet har dubbel nationalitet och reste tillsammans med en av de två svenska kvinnorna, säger pressrådet vid Sveriges ambassad i Paris, säger han.

– Enligt det vi vet så reste de två svenska kvinnorna inte tillsammans.

UD hade redan tidigt under måndagskvällen uppgifter om att flera svenskar fanns ombord på flight AF 447. Men flygbolaget Air France hade då kunnat bekräfta bara att en av passagerarna var svensk medborgare.

Försvann från radarn

Katastrofplanet var på väg från Rio de Janeiro till Paris på måndagsförmiddagen. Ombord finns 216 passagerare och 12 besättningsmän.

Strax efter klockan åtta svensk tid försvann planet plötsligt från radarn. Sedan dess har ingen kontakt kunnat upprättas från marken, varken via radartransponder eller radioanrop.

Ett nödanrop om att planet drabbats av kortslutning nådde flygledarna innan det försvann spårlöst.

Air France befarar att planet träffats av blixten och störtat.

”Väldigt oroade”

En räddningsstyrka från det brasilianska flygvapnet har sänts ut för att söka efter flygplanet, av modellen Airbus A330-200 i närheten av ön Fernando de Noronha.

Air France taleskvinna Brigitte Barrand säger till AP:

– Air France beklagar att vi fortfarande inte har några goda nyheter från Air France flyg 447. Vi delar oron med passagerarnas familjer och anhöriga.

Ombord på planet fanns ett spädbarn, sju barn, 82 kvinnor och 126 män, uppger Air France. Passagerarlistan omfattar personer från 32 nationer, däribland tre norska, en dansk och en isländsk medborgare.

Kriscenter

Stämningen bland de Air France-anställda på flygplatsen var spänd efter uppgifterna om det försvunna planet. Journalister och poliser strömmade till flygplatsen och anhöriga fördes åt sidan.

Ett kriscenter har upprättades på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris. Personer som kommit för att hämta anhöriga och vänner som fanns ombord på Rio-planet togs snabbt om hand av den krisgrupp som inrättats för att ge psykologiskt stöd och information.

Sent på dagen träffade Frankrikes president anhöriga på flygplatsen.

– Jag sade dem sanningen: att utsikterna att hitta överlevande är mycket små, sade en dämpad Nicolas Sarkozy till medier.

Fotnot: Två krisnummer upprättades efter uppgifterna om det försvunna planet, ett för Frankrike: +33 (0) 800 800 812, och ett för utlandet: + 33 1 57 02 10 55.

Flygolyckor som skakat världen

Här söker räddningsstyrkorna
Publisert: