Franska fildelare portas från nätet

Ja till presidentens lagförslag

Frankrikes president Nicolas Sarkozy hade bestämt sig:

Fildelarna ska stängas av från internet.

Idag kan fick som han vill.

Nicolas Sarkozy gör ett nytt försök att få igenom lagen som ska porta franska fildelare från internet.
Nicolas Sarkozy gör ett nytt försök att få igenom lagen som ska porta franska fildelare från internet.

Frågan om fildelning är het i Frankrike. Presidentens åsikt är klar: Personer som laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material har inte på internet att göra.

Röstade idag

När frågan kom upp för omröstning i den franska nationalförsamlingen för en dryg månad sedan blev resultatet ett överraskande nej till den så kallade Hadopi-lagen. Den går ut på att franska staten ska kunna beordra internetoperatörer att stänga av personer som fildelat upphovsrättsskyddat material i upp till ett år.

Men Nicolas Sarkozy tänkte inte ge sig. Idag röstade nationalförsamlingen återigen om lagen. Denna gång blev utgången bli en annan. Församlingens ja till den kontroversiella lagen betyder att misstänkta fildelare kan portas från internet efter två varningar.

Väcker heta känslor

Fildelningsfårgan väcker heta känslor i Frankrike. Sarkozy och regeringen hävdar att man måste ha en lag som skyddar upphovsrättsinnehavare. På motsatta sidan menar kritikerna att en sådan lag hotar grundläggande rättigheter som rätt till att inhämta information och yttrandefrihet.

Hadopi-lagen väcker uppmärksamhet även utanför Frankrike. I Sverige har en utredning som föreslog liknande regler kastats i papperskorgen av regeringen, skriver SvD.

Frankrike gör som de vill

En närliggande fråga är EU:s telekompaket, som röstades ner i Europaparlamentet förra veckan. Parlametsledamöternas förhoppning var att ett ändringsförslag ska göra det omöjligt för EU-länderna att stänga av fildelarna från internet, utan att det först prövas i domstolen. Frankrike tolkar parlamentets beslut som ett tecken på att det är fritt fram för Frankrike att göra som de vill.

Inte en lekstuga

Christoffer Fjällner, ledamot av EU-parlamentet (m), säger att han blivit oerhörd upprörd av nyheten om nya franska lagen:

–Ja, och framför allt är jag allvarligt oroad. Det här är ett problem för Europa. Internet är mycket mer än en lekstuga. Han säger att det som hänt i Frankrike inte är en bra modell för det nya, moderna Europa.

– Det är 2009 och man lever mycket av sitt liv på internet. Man kan inte bara stänga av någon. Den som stulit en cykel förbjuds inte att använda vägarna, säger han.

Kan en sådan lag bli aktuell i Sverige?

– Nej, den svenska regeringen är väldigt tydlig– man ska inte införa den typen av lag i Sverige.

Och i andra EU-länder?

– Det är det man blir rädd för eftersom Frankrike är ett så stort medlemsland. Då finns det alltid risk att andra medlemsländer följer efter, säger Christoffer Fjällner.

Publisert: